Hyppää pääsisältöön

Miksi avioliitto on aina vahvan sinkkutarinan onnellinen loppu? Heli Sutela vastaa, miksei Kumman kaa -hittisarjaa latistettu häillä

Bridget Jones, Sinkkuelämää ja Kumman kaa. Mikä näistä ei kuulu joukkoon?

Kumman kaa -sarja kulki täysin omia polkujaan. // Kuva: Nelonen

Jokaisen sinkun onnellinen loppu sinetöidään häillä. Näin meille väitetään kansainvälisissä sinkkutarinoissa.

Sinkkuelämää-sarjaa voi vielä jollain tapaa luonnehtia sinkkuelämäksi, mutta viimeistään Carrien ja Mr. Bigin elokuvahäät latistavat sarjan sanoman. Sama toistuu myös tuoreimmassa Bridget Jonesissa.

Ja nyt ei niin yllättävä juonipaljastus: Bridget Jones’s Baby päättyy Bridgetin ja Mark Darcyn konservatiivisiin kirkkohäihin latistaen trilogian juonen. Bridget ei ollutkaan epäsovinnainen itsenäinen nainen.

Bridget Jones’s Baby päättää trilogian. // Kuva: Promokuva

Sen sijaan kotimaisen Kumman kaa -hittisarjan, Vallan ytimessä -nimisessä, päätösjaksossa Annevalitaan Ruoholahden yläasteen uudeksi rehtoriksi. Häitä ei tanssita. Nainen menestyy aivan yksin.

Kumman kaa -komediasarjaa esitettiin alun perin vuosina 2003 – 2005, mutta hittisarjan uusinnat pyörivät tv:ssä edelleen. Sarjan käsikirjoittivat komedian päänäyttelijät Heli Sutela (Anne) ja Minna Koskela (Ellu).

Näyttelijä-käsikirjoittaja Heli Sutela, miksi Kumman kaa -sarja ei päättynyt häihin?

- Se oli todella tietoinen valinta. Kävimme asian läpi ja totesimme, ettei missään nimessä häitä. Häät olisivat pienentäneet tarinan. Emme edes ajatelleet tekevämme sinkkutarinaa, vaan tarinaa kahdesta ystävyksestä, jotka ovat aika perseestä, mutta omasta mielestään jees.

"Onko James Bond sinkkumiehen tarina? Näitä asioita kannattaa miettiä."― Heli Sutela

- Vanha sanonta siitä, että maailma on tasa-arvoinen sitten, kun johtajaksi päätyy epäpätevä nainen, toteutuu tässä. Annehan on ihan varmasti paska siinä hommassa. Me leikimme maailmaa, joka olisi tasa-arvoinen.

Sutela suivaantui jo teatterikorkeakoulussa siitä, kuinka yksipuolisia rooleja naisille kirjoitetaan. Näyttelijän mielestä naisten kohdalla mennään aina se edellä, mikä heidän suhde on mieheen, mutta miesten kohdalla tätä ei tehdä koskaan.

- Vai onko James Bond sinkkumiehen tarina? Näitä asioita kannattaa miettiä.

Myös Carrie meni lopulta naimisiin Sinkkuelämää-elokuvassa. // Kuva: Promokuva

Sutela on ihmetellyt sitä, ettei asia muutu. Aina kun hän saa uuden roolin, ensin määritellään kenen kanssa hän on ja onko roolihahmo jonkun äiti.

- Jos naisrooli on ihmisenä itsenään jotain, sitä ei tarvitse määritellä kenenkään toisen kautta. Olisi kiva nähdä enemmänkin sellaisia naisrooleja. Häillä vesitetään se hahmo. Siitä tehdään vain jonkun toisen vaimo. Se ei riitä itsenään niin kuin miesroolit riittävät.

"Tarvitaan sellaisia roolimalleja, että riität ja olet hyvä yksin, on sukupuoli mikä tahansa."― Heli Sutela

Sutela muistuttaa, että elokuvat ja sarjat luovat niitä kuvia, joiksi voi itsensä kuvitella myös oikeassa elämässä.

- Tarvitaan todella paljon sellaisia roolimalleja, että riität ja olet hyvä yksin, on sukupuoli mikä tahansa. Kun aloimme kirjoittaa Kumman kaa -sarjaa, olin kyllästynyt näyttelemään aina jonkun tyttöystävää ja katsomaan vierestä, kun pojat lähtevät seikkailuun.

Onko Kumman kaa -sarjasta mietitty elokuvaa, kuten niin monista hittisarjoista?

- Ei ole. Se on ihan jäissä.

Lue myös:

Somen suosituin sinkku Henriikka Rönkkönen: Naisten masturbaatiolle ei ole edes omaa nimeä

Suomalainen tosi-tv antaa sinkuista säälittävän kuvan

Robinin bändissä soittava monilahjakkuus Minna Koivisto kaipaa suoraa puhetta musabisnekseen: tytöttely kyllästyttää ja homoseksuaaleja esikuvia on liian vähän