Hyppää pääsisältöön

Norsunluukoira

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.
Toni Lahtinen lähtee Rokka-koiran kanssa Tansaniaan jahtaamaan norsunluun salakuljettajia. Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä. yle tv1

TV1 tiistaisin 8.11. - 27.12.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 13.05
Kaikki jaksot Yle Areenassa 8.11. alkaen

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.

Uudessa sarjassa rikostutkija Toni Lahtinen jättää työnsä ja uhraa omaisuutensa lähteäkseen pelastamaan afrikannorsua sukupuutolta. Apunaan hänellä on kouluttamansa norsunluukoira Rokka.

Tansaniassa Toni auttaa poliisin eliittijoukko NTSCIU:ta ja sen sisällä toimivaa erityistä iskuryhmää norsunluun salakuljettajien kiinnisaamisessa. Lisäksi Toni kouluttaa Tansanian poliisin koirayksikössä tansanialaisia koiranohjaajia ja näille valitsemiaan koiranpentuja.

Toni on entisenä sotilaana ja poliisina vastuuntuntoinen suomalainen mies, jolle projektin onnistuminen on elämän ja kuoleman kysymys. Kun suomalainen jämptiys ja itäafrikkalainen rentous kohtaavat on kulttuurien törmäys väistämätön tosiasia.

Mistä matkarahat?

Alusta asti projekti kärsii suurista taloudellisista ongelmista. Lama-Suomessa on vaikea saada sponsoreita ja varainkeruusta tulee vain ropoja.

Toni Lahtinen löytää rahoittajan, mutta kun rahoittajalle selviää, että tehtävä on mahdollisesti hengenvaarallinen, yhteistyö loppuu. Sisuuntuneena Lahtinen ottaa lainaa ja lähtee matkaan omalla kustannuksellaan.

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.
Toni katsastaa Tansanian poliisin koirayksikön pentujen kehitystä. Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä. yletv1

Norsunluukoiria vain kourallinen

Lahtinen työskenteli pitkään rikostutkijana muun muassa huumerikosten parissa. Kuusi vuotta sitten Lahtinen otti lopputilin ja lähti tekemään vapaaehtoista eläinsuojelutyötä ensin Romaniaan ja sitten Aasiaan. Lahtinen on myös entinen YK-sotilas.

Lahtinen on kouluttanut kolmevuotiaan labradorinnoutaja Rokan haistamaan norsunluuta ja aseita. Maailmanlaajuisesti norsunluuta haistavia koiria on vain kourallinen, sillä koiran kouluttaminen on erittäin vaikeaa norsunluun heikon hajujäljen vuoksi.

Uhanalaisten eläinten salametsästys uhkaa ajaa Afrikan norsut ja sarvikuonot sukupuuttoon jo 15 vuodessa. Kansainvälinen laiton kaupankäynti eläinten ruumiinosilla on kasvanut räjähdysmäisesti.

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.
Toni ja Rokka tutkivat kiinalaisfirman asuintiloja. Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä. yletv1

Tehtävä Tansaniassa

Kesäkuussa 2015 Toni ja Rokka pääsevät viimein matkaan. Myös jackrussellinterrieri Kippari lähtee jakamaan Rokan työtaakkaa. Heti perille päästyä käy ilmi, että "Kipi" ei kestä olosuhteita. Sen sijaan Rokan kyvyt ja kestävyys vaikuttavat ilmiömäisiltä.

Projektin onnistuessa tansanialaiset voisivat auttaa itse itseään ja näin suitsia norsunluukauppaa merkittävästi. Aika vain on käymässä vähiin. Tonin paineet projektin onnistumisesta kasvavat pitkin matkaa yhdessä taloudellisten ongelmien kanssa.

Ohjelmasarja kasvaa kuvaukseksi ruohonjuuritason kehitysyhteistyön ongelmista. Keskiössä ovat myös eläinten oikeudet, sillä perinteisesti eläinten asema afrikkalaisessa kulttuurissa on kurja. Lyöminen on yleinen koirankasvatusmenetelmä. Tuleeko tulosta ja saako Rokka vainun salakuljettajista?

Ohjaus: Tommi Ketonen. Tuotantoyhtiö: Arkhimedeen Piste Oy, 2016.

Lisää aiheesta:
SEY:n Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinto Team Rokalle
Ulkolinja: Uhkapeliä sukupuutolla

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.