Hyppää pääsisältöön

Sammunut juoppo ja muita pieniä ihmeitä

Millainen tarina syntyy, kun tv-katsojat havainnoivat omaa ympäristöään ja luovat näkemänsä ja kokemansa pohjalta tv-draaman? Lähiö-projektin käsikirjoitus-, musiikki- ja näyttelijätyöpajoissa tavalliset tesomalaiset tekivät Pieniä ihmeitä.

Idea ja sen isä

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela kertoo vierailustaan tamperelaisessa lähiössä pilke silmässä. – Ostoskeskuksen parkkipaikan nurmikolla oleili porukka, jonka yksi jäsen oli uuvahtanut porottavan auringon paahteeseen. Kaverit siirsivät sammunutta puiden varjoon. Vähän matkan päässä asukkaat puursivat puutarhatalkoissa ja kulman takana terassilla ryhmä bikereita nautti hellejuomaa pyörätuolissa istuvan kaverinsa kanssa. Läheisellä uimarannalla lapsiperheet vilvoittelivat ja viihtyivät vilteillään.

Jos yhdellä puolituntisella iltapäiväkävelyllä levittäytyy eteen tällainen tapahtumien kirjo, millaisia ihmiskohtaloita lähiö lopulta kätkee sisäänsä?
kerrostalo
Pieniä ihmeitä tapahtuu yhdessä kerrostalossa. kerrostalo Kuva: Yle/Lähiö vuokratalot,lähiöt Suomessa

Siitähän piti ottaa selvää yhdessä asiantuntijoiden eli lähiöläisten kanssa. Alkoi hahmottua ajatus yhteisöllisestä tv-draamasta.

Työpajat eli Hullujen ideoiden sulatusuuni

Pieniä ihmeitä -draaman tekotapa, tv:n katselijoiden ideointi ja työskentely ammattilaisten vetämissä työpajoissa, on poikkeuksellinen. Tavallisesti tv-draamaa tehdään siten, että yksi tai kaksi ihmistä löytävät aiheen tai synnyttävät idean, jota lähdetään kehittelemään. Hankkeen toteuttamismahdollisuuksia ja resursseja mietitään tarkkaan ja tehdään monta kompromissia. Ennen tuotantovaihetta käsikirjoituksen ovat arvioineet lukemattomat ammattilaiset, ja prosessissa saattaa mennä vuosia.

Pieniä ihmeitä kehittyi ja syntyi kahdeksassa kuukaudessa ja pääosin amatöörivoimin. Siksi tekemiseen piti tutustua pienin askelin. 12– 70-vuotiaat tesomalaiset harjoittelivat käsikirjoittamista, näyttelemistä ja musiikin tekemistä työpajoissa, joissa syntyi vähitellen myös itse tuotetta eli draamasisältöä.

Käsikirjoittaminen

Henkilöt ja tarinat luotiin dramaturgi Anne Nissisen ohjauksessa.

Tekeminen oli vauhdikasta ja turvallista, niin suurta naurun räkätystä ja toisen ihmisen kunnoittamista en ole missään nähnyt!
Nissinen luonnehtii ryhmää tasa-arvoiseksi erilaisten ihmisten sulatusuuniksi, jossa uskallettiin esittää mitä hulluimpia ideoita.
Pieniä ihmeitä -draaman työpaja
Tesomalaisten ilmeet olivat vielä vakavat projektin alkuinfossa. Pieniä ihmeitä -draaman työpaja Kuva: Yle/Lähiö lähiö - pieniä ihmeitä

Yhdeksänhenkinen käsikirjoituspaja ammensi tarinoita ja hahmoja osallistujien omasta elämästä. Metodi tuotti valtavasti hyvää materiaalia, ja lopulta suurin työ olikin ideoiden tiivistämisessä ja karsimisessa: mitä jättää pois, kun yksi tarina ei ole toista parempi, ainoastaan erilainen.

Näytteleminen

Näyttelijä Auvo Vihro lähti näyttelijätyöpajassaan niin ikään alkeista liikkeelle, sillä ryhmäläiset piti ensiksi tutustuttaa näyttelijäntyön ja taiteen perusajatuksiin.

Näyttelijätyöpajaan osallistunut Kia Suolahti tottui kameran läsnäoloon jo Reunalla-realityssä, mutta silti nuorta naista jännittää. Kun realityssä sai olla oma itsensä, nyt pitää uida Minnan nahkoihin.

Minnan reploja en osaa ulkoa, mutta kun se kohtaus tulee, kyllä ne tulee jostain tuolta takaraivosta!

Musiikki

Lyhytelokuvan musiikki syntyi muusikko ja musiikkipedagogi Petri Niemisen pajassa.

kohtaus Lähiö-projektin draamasta Pieniä ihmeitä
Ahmed Aboukhers ja räppäri Tommi Pehmee nähdään elokuvan keskeisissä rooleissa. kohtaus Lähiö-projektin draamasta Pieniä ihmeitä Kuva: Yle/Lähiö lähiö - pieniä ihmeitä

Amatöörejä ohjaamassa

Ville "Rise" Rissanen on tuttu ohjaaja mm. Uusi Päivä -sarjan musiikkivideoista, joissa on ollut mukana suuria määriä avustajia. - Amatöörinäyttelijöitä on tullut ohjattua ennenkin, mutta ei tässä mittasuhteessa, että kaikki on amatöörejä. Plus vielä sitten, että teksti on amatöörien tekemää. Mielenkiintoinen haaste ja se sujui aivan loistavasti.

Rissanen myöntää jännittäneensä etukäteen, mihin oikein on lähtenyt mukaan. Pelko oli kuitenkin turhaa:

Noi ihmiset yllätti mut joka päivä, että mitenkä ne uskaltaa heittäytyä ja lähtee mukaan.

Ylen ja yleisön kumppanuutta

Lampelalaisen lämpimästi kuvailtu kesäinen iltapäivä tamperelaisessa lähiössä on samalla kuvaus erilaisten yhteisöjen rinnakkaiselosta. Juuri yhteisöllisyys ja sen lisääminen tuntuvat olevan Lampelalle tärkeä missio, ja hänen mielestään Ylen on jaettava omaa asiantuntemustaan ja osaamistaan ja tartuttava tämänkaltaisiin projekteihin: – Ne tuovat uudenlaista näkökulmaa tv-sisältöihin. Tulee paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä, jota Suomessa ei ole koskaan liikaa!

Pieniä ihmeitä -draaman kuvaustilanne
Ylen kuvaustiimi teki ensimmäistä kertaa yhteisöllistä tv-draamaa. Pieniä ihmeitä -draaman kuvaustilanne Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen ylen kuvaustiimi
 • Unelmalähiö

  Yhteisöllisyys, kaverit ja luonto ovat #ParastaLähiössä!

  Yhteisöllisyys, kaverit ja luonto ovat #ParastaLähiössä! Piirsimme hauskan, interaktiivisen kartan: klikkaa ja katso, millaisia lähiöunelmia Unelmalähiöön kätkeytyy!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Lähiö

#YleLähiö #ParastaLähiössä

 • Unelmalähiö

  Yhteisöllisyys, kaverit ja luonto ovat #ParastaLähiössä!

  Yhteisöllisyys, kaverit ja luonto ovat #ParastaLähiössä! Piirsimme hauskan, interaktiivisen kartan: klikkaa ja katso, millaisia lähiöunelmia Unelmalähiöön kätkeytyy!

 • Sammunut juoppo ja muita pieniä ihmeitä

  eli kun tv-draama syntyy lähiöläisten arjen havainnoista.

  Millainen tarina syntyy, kun tv-katsojat havainnoivat omaa ympäristöään ja luovat näkemänsä ja kokemansa pohjalta tv-draaman? Lähiö-projektin käsikirjoitus-, musiikki- ja näyttelijätyöpajoissa tavalliset tesomalaiset tekivät Pieniä ihmeitä.

 • Älä tule paha kukka, tule hyvä kukka!

  On aika paljastaa, mikä lähiössä on hyvää.

  Mikä on #ParastaLähiössä: lähetä oma muistosi tai mielipiteesi tämän artikkelin lopussa olevalla lomakkeella!

 • Lähellä: Lastenkodista rocktähdeksi

  Jonne Aaron oli jo huonoilla teillä, kun hän löysi musiikin.

  Jonne Aaron veti ensikännin 8-vuotiaana ja alkoholistiperheen poika otettiin huostaan muutamaa vuotta myöhemmin. Maarit Tastulan haastattelussa muusikko kertoo, miten kitara pelasti hänet.

 • Lähellä: Missi ei anna periksi

  Miss Suomi 2012 Sara Chafak kovetti itsensä kestämään.

  Rikkinäinen perhe ja rasismin kohtaaminen jo pienenä tekivät Sara Chafakista selviytyjän. Maarit Tastulan haastattelussa vuoden 2012 Miss Suomi puhuu avoimesti kiusaamisesta ja perheen hajoamisesta - niiden vuoksi hän oppi patoamaan tunteensa.

 • Lähellä: Räppärin matka pimeyteen ja sieltä pois

  Päihteetön elämä vaati päätöksen ja paljon työtä.

  Lähellä-henkilökuvassa palataan Redramana tunnetun Lasse Mellbergin varhaisiin, päihdehuuruisiin vuosiin. Kuinka valo voitti? Toimittajana ja ohjaajana Maarit Tastula.

 • Lähellä: Sossu pelasti kansanedustajan

  Tiina Elovaaran pelastus oli suomalainen järjestelmä.

  Lapsuus ei katkeroittanut Tiina Elovaaraa, vaan aktivoi toimimaan oikeudenmukaisuuden puolesta. Maarit Tastulan toimittamassa ja ohjaamassa Lähellä-henkilökuvassa syvennytään kansanedustajan rankkoihin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin tamperelaislähiössä.

 • Sara Chafak: "Kieltäydyin olemasta heikko!"

  Miss Suomi 2012 päätti jo päiväkodissa, että ei enää itke.

  Vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak eli rikkinäisessä perheessä ja törmäsi rasismiin jo päiväkodissa. Hän päätti jo varhain, ettei enää koskaan itke eikä anna periksi kiusaajille.

 • Tiina Elovaara: "Mua auttoi suomalainen yhteiskunta"

  Tiina Elovaaraa vei eteenpäin epäoikeudenmukaisuuden kokemus

  Kansanedustaja Tiina Elovaaraa vei nuoruudessa eteenpäin epäoikeudenmukaisuuden kokemus. Hän ei suostunut katkeroitumaan, vaan käänsi kokemansa voimaksi. Suomalainen sosiaaliturva pelasti kansanedustajan. Joskus tarvitaan vain yksi ihminen antamaan elämälle uusi suunta.

 • Redrama: "Mä olen saanut uuden mahdollisuuden!"

  Päihteet veivät nuoren Lassen pohjalle, mutta elämä yllätti.

  Räppäri Redrama eli Lasse Mellberg pakeni jo teininä päihteisiin ja putosi pohjalle. Kun kaikki toivo oli mennyt, elämä yllätti antamalla uuden mahdollisuuden.

 • Matka kohti omien unelmien toteuttamista alkaa

  Lähiö - Reunalla on uusi kahdeksanosainen realitysarja.

  Lähiö - Reunalla on uusi kahdeksanosainen realitysarja, jossa Ana, Markus, Kia ja Minea kulkevat kohti omia unelmiaan. Sarjassa heitä yhdistää lyhytelokuvaprojekti, jota kuvataan lähiössä, Tampereen Tesomalla.

 • Muuttoa, keikkaa, pänttäämistä ja lyhärin sunnittelu etenee

  Onnistumisen tunnetta ja itsetunnon vahvistumista.

  Ana, Markus, Kia ja Minea ovat päässeet Pirkanmaan elokuvakeskuksen lyhytelokuvatyöpajaan, koska heillä ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Lyhytelokuvien tekemisen on tarkoitus antaa nuorelle onnistumisen tunteen ja vahvistaa positiivista käsitystä itsestään.

 • Piirun verran lähempänä omaa unelmaa

  Lähteekö Jonne Aaron mukaan lyhytelokuvaan?

  Nuorten lyhytelokuvan suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Yksimielisellä päätöksellä Kia saa kunnian soittaa Tampereen Tesomalta kuuluisuuteen ponnistaneelle Jonne Aaronille. Koko ryhmä jännittää, mitä Jonne vastaa. Suostuuko rocktähti nuorten pyyntöön tulla mukaan heidän lyhytelokuvaansa?

 • Läpi vaikka harmaan kiven

  Jonne Aaron muistelee nuorten kanssa kouluhistoriaansa.

  Jonne Aaron on lupautunut mukaan nuorten lyhytelokuvaan. Tapaamis- ja kuvauspaikaksi on sovittu Tesoman koulu. Jonne, Minea ja Markus ovat kaikki entisiä Tesoman koulun oppilaita. Jonnen omat muistot kouluajalta saa myös nuoret muistelemaan omaa kouluhistoriaansa.

 • Muutoksia elämässä, ompelua komerossa

  Lyhytelokuvan kuvaukset ovat ylittäneet puolivälin.

  Nuorten lyhytelokuvan kuvaukset ovat jo vähän yli puolivälissä. Tällä kertaa ryhmä kuvaa muutoksen kourissa olevan Tesoman liikekeskuksen tuntumassa. Nuorten lyhärin päähenkilö on kadottanut ainoan ystävänsä, Ruffen.

 • Mitäs hitchcockeja täällä on?

  Lyhytelokuvan teossa vuorossa ulkokuvaukset.

  Nuorten lyhytelokuvan kuvaukset etenevät hyvin. Vuorossa ovat tällä kertaa ulkokuvaukset. Paikalle pölähtää Pate Mustajärvi koiransa kanssa.

 • Kevättä rinnassa ja rooleja julkkisten kanssa

  Lyhärin viimeisimpien kohtauksien kuvausia.

  Nuoret kuvaavat lyhäriinsä jo viimeisiä kohtauksia. Meno on villin luovaa ja ilo osataan ottaa irti kuvausten tauolla - vaikka sitten puusta tai tramboliinista. Markus joutuu koetukseen, miten suoriutuu roolinsa vaativimmasta osuudesta, ahdistuskohtauksesta.

 • Reunalta kohti unelmia

  Reality seuraa neljän nuoren matkaa kohti omia unelmia.

  Lähiö - Reunalla on 8-osainen reality neljästä lähiössä asuvasta nuoresta. Ana, Markus, Kia ja Minea kulkevat kohti omia unelmiaan, vaikka opiskelu- ja työpaikka vielä puuttuvat. Huikeita yllätyksiä ja tunnemyrskyjä on edessä, kun nuoret puurtavat yhteisen lyhytelokuvan kimpussa.

 • Tekeekö hyvä ruoka onnelliseksi?

  #lähiökokki tekee onnelliseksi hyvällä ruualla.

  "Ruoka = onnellisia ihmisiä" kiteyttää parikymppinen hervantalaiskokki Veera ruuanlaiton ja syömisen syvimmän olemuksen. Hän tiesi jo ihan pienenä, että haluaa isona kokiksi, ja nyt Veera jakaa #lähiökokkina hyvin syömisen riemusanomaa meille kaikille!

 • Synkkä ja lihaton Mörköleipä

  Nyhtökaura on #lähiökokki Veeran mörköleivän trendikäs täyte

  Lähiökokki Veera loihtii nyhtökaurasta Mörköleivän: hervantalainen nuori kokki vannoo vegaanimätön nimeen ­mausta ja rakenteesta tinkimättä.

 • Korealaista kaalia kekriksi

  #lähiökokki ja halpa kausiruoka korealaisella twistillä.

  Perinteinen kaalilaatikko on vain haiseva muisto, kun #lähiökokki Veera muokkaa syyskauden halpaa raaka-ainetta, keräkaalia, korealaisittain. Aasialaiset mausteet synnyttävät ihan uuden makuelämyksen, eikä keittiössä edes tuoksu se tuttu kaaliruuan aromi!

 • Munatonta marenkia

  #Lähiökokki Veera käyttää kikherneliemen leivonnassa.

  Vegaani tai vaikkapa kananmunalle allerginen ihminen ei voi herkutella marengilla. #Lähiökokki Veera esittelee uskomattoman leivontaniksin, jossa muna korvataan kikhernepurkin liemellä!

 • Lähiötarkastamattomuuden karut syyt!

  Kauppamatkustajan ongelmat ja lähiöt esillä Kajon mielessä.

  Vai vielä mitä! Että sillä paljon mainostetulla matematiikallako ja valtion kalleilla tietokoneilla ei todennäköisesti voida edes laskea parasta ratkaisua, vaan sokkona pitäisi hyväksyä, että "ei osattu laskea, mutta tässä on tulos joka meistä jätkien kanssa ja reskontran Siljan ja Pirren kanssa huntturassa arvellessa oli riittävän hyvä tulos! Että käykö tämä, vai arvellaanko joku toinen, eri tulos, mieluummin?"

 • Kissa mielessä

  Realitynuorten lyhytelokuva

  Mitä tapahtuu, kun nuori mies muuttaa pois kotoa lähiöön? Reunalla-realityn nuoret Kia, Minea, Ana ja Markus loivat tarinan, josta jokainen löytää jotain tuttua.

 • Rita Niemi-Manninen:"Isosisko on mun sankari!"

  Lähiölapsesta tuli positiivisuuden sanansaattaja.

  Rita Niemi-Mannisen huoliteltu, urheilullinen olemus ja säteilevä hymy eivät jätä ketään kylmäksi. Kun Rita puhuu, juttu katkeaa vähän väliä hersyvään nauruun. Positiivisuus on selviytymiskeino, sillä liikunta-alan yrittäjä ja tv-esiintyjä eli lapsuutensa lähiöissä, välillä karuissakin oloissa.

 • Kuusijuhla Hervannassa

  Tampereen Hervannan päiväkoti II:n lapset esittävät tuttuja joululauluja kuusijuhlassa. Juhlat alkavat laululla "Joulupuu on rakennettu".

 • Itäkeskuksen hulinaan mahtuvat niin tuulipuvut kuin turkiksetkin

  Dokumenttisarja Ostoskeskuksen helmet seuraa Itiksen väkeä.

  Vuonna 1999 esitetty dokumenttisarja Ostoskeskuksen helmet seuraa Itäkeskuksen tiloissa viihtyviä ihmisiä. Sarjan keskiössä on kolme liiketilaa työntekijöineen ja asiakkaineen: klassikkokirjoistaan tunnettu Itä-Helsingin Antikvariaatti, jos jonkinlaisia lemmikkieläimiä myyvä eläinkauppa Faunatar ja tanssin saloja opettava Tanssikoulu Ketonen.

 • Kuusijuhla Hervannassa

  Tampereen Hervannan päiväkoti II:n lapset esittävät tuttuja joululauluja kuusijuhlassa. Juhlat alkavat laululla "Joulupuu on rakennettu".

 • Pilkkimaaotteluita Joensuussa ja Kirkkonummella vuonna 1973

  Suomi kohtasi Ruotsin ja Neuvostoliiton pilkkijoukkueet.

  Suomi huolehti 1970-luvulla naapurisuhteistaan monella eri saralla. Vuonna 1973 maamme mitteli valtioiden paremmuudesta myös pilkkionginnassa. Joensuussa vastaan asettui Ruotsin pilkkijoukkue ja Kirkkonummen Siikarannassa Neuvostoliiton kalastuskolmikko. Eräruutu-ohjelma raportoi molemmista kilpailuista.