Hyppää pääsisältöön

Vastaanottoyksiköiden sekava kulukirjo

Pehmoleluja vastaanottokeskuksen tiloissa.
Alaikäisyksiköt nostavat vastaanottokeskusten keskimääräisiä kustannuksia tuntuvasti. Pehmoleluja vastaanottokeskuksen tiloissa. Kuva: Yle, Hannu Kettunen pehmoeläimet,leikkikalut,pehmolelut

Sisäministeriön kesällä julkistetusta Maahanmuuttoviraston (Migri) tarkastuskertomuksesta eivät helpolla selviä vastaanottokeskusten (vok) vuorokautiset keskikustannukset.

Siksi MOT tilasi tarkat laskelmat Migriltä kalleimpien ja halvimpien keskusten hinnoista.
Vokkien majoitusvuorokauden hintahaarukka oli tämän vuoden tammi-heinäkuussa 22 – 199 euroa / henkilö / vuorokausi.

Vokeista halvimmat ovat olleet kuntien ylläpitämiä asuntoperusteisia vokkeja, joiden palvelut hoidetaan virka-aikana. Kalleimmat vuorokausihinnat taas tulevat pienistä keskusmaisista vokeista. Isot laitosmaiset vokit ovat siltä väliltä.

Keskusmajoituksen keskihintoja ovat nostaneet ylöspäin erityisesti ryhmäkotien, tukiasuntojen ja säilöönoton lähes tolkuttoman kalliit hinnat. Sen sijaan keskusmajoitus ei ole keskimäärin ollut aivan niin kallista kuin mitä aiemmin on annettu julkisuuteen.

Esimerkiksi alaikäisten turvapaikanhakijoiden (tp) ryhmäkodissa majoitusvuorokausi maksaa keskimäärin lähes 200 euroa. Tukiasunnoissa vuorokausihinta on noin 130 euroa, mutta säilöönotossa se nousee jo 240 euroon.

Yksityismajoituksen majoitusvuorokausihinnat ovat puolestaan vetäneet keskihintaa alaspäin: 14-17 euroa per turvapaikanhakija (tp-hakija). Tp-hakijoiden sijoittuminen yksityisasuntoihin on tosin jäänyt Suomessa vähäiseksi.

Edellä mainittujen asumismuotojen yhteenlasketut keskihinnat ovat siis niitä, joita Migri on julkisuuteen kertonut. Pitkän ajan keskiarvo on ollut 43 euroa. Viime syksynä se nousi 66 euroon ja on tänä vuonna painunut vähän alle 60 euroon, mutta ei vielä lähellekään tavoiteltavaa 37 euroa. Ensi vuonna Migrin tavoite on painaa keskihinta 36:een ja vuodesta 2018 eteenpäin 35 euroon.

Vastaanottotoiminnan suurimmista menoeräluokista kiinteistömenot muodostavat 22,6 prosenttia, henkilöstömenot 21,3 prosenttia, vastaanottoraha 16 prosenttia, palveluiden ostot 15,6 prosenttia ja terveydenhuolto 9,4 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Muokattu: artikkeliinlisätty kuva ja kuvateksti 12.10.2016 MK

Kommentit