Hyppää pääsisältöön

Haastoimme Suomen parhaan Änäripelaajan matsiin, ja nyt harmittaa

Hannes Kettunen on voittanut NHL-konsolipelin Suomen mestaruuden neljä kertaa. Ei ihme, sillä hän on aivan hirveän hyvä.

Hannes Kettusen unelmissa siintää ison NHL-turnauksen voitto. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

- Sulla ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia, Hannes Kettunen sanoo, kun aloitamme NHL 17 -matsin.

Ei varmaan olekaan.

Kettunen kun ei ole ihan kuka tahansa. Hän on Suomen paras NHL-konsolipelin pelaaja: NHL 12, -13, -14 ja -16 -pelien Suomen mestari.

Tuhannet suomalaiset pelaavat Änäriä. Miten yksi nousee näin selvästi ylitse muiden?

- Pelihän on aika simppeli. Siinä on huomattavan helppoa tehdä maaleja, Kettunen sanoo.

Ai on vai?

"Pelihän on aika simppeli. Siinä on huomattavan helppoa tehdä maaleja."― Hannes Kettunen

- On, on ollut jo monta vuotta. Se on aika iso osa mun pelistä.

Just.

Näistä lähtökohdista onkin sitten eri kiva ottaa Änäripeli häntä vastaan: Suomen ykkönen vastaan pari kertaa kuukaudessa pelaava kaveri, jonka suurin ongelma on suomalaiselle jääkiekolle tyypillisesti maalinteko.

Siirrymme Kettusen huoneeseen, jossa on tietokone, kaksi näyttöä, pöytä, senkki, jättisänky ja PlayStation. Tällaista on siis ihan siellä huipulla. Glamour on aika kaukana.
 

Kettusella on vain yksi ohjain Pleikkarille. Se tuntuu oudolta: Suomen kovin peluri ja vain yksi ohjain.

- Voitin Pleikkarin jostain turnauksesta, eikä sen mukana tullut kuin yksi ohjain. Yleensä pelaan netissä, joten en oikeastaan tarvitse toista ohjainta, Kettunen sanoo.

Nyt ei pelata netissä, vaan livenä mies miestä vastaan. Arpa antaa Kettuselle New York Rangersin joukkueen, minulle Florida Panthersin. Matsi alkaa, ja voitan ensimmäisen aloituksen.

Pelottava status

Kettunen työskentelee kotinsa läheisessä alakoulussa kouluavustajana. Koulupäivät loppuvat usein aikaisin iltapäivällä. Nytkin hän on tullut kotiin hieman puolenpäivän jälkeen.

Sehän tarkoittaa siis sitä, että Kettunen ehtii tahkota Änäriä joka päivä monta tuntia, jotta tatsi ei katoaisi ja kehitys jatkuisi. Pakkohan hänen on olla intohimoinen peluri, ei Suomen mestaruuksia voiteta pelailemalla silloin tällöin.

- Niin sitä luulisi. Mutta kun on pelannut elämän aikana niin paljon, niin ne tietyt asiat tulee selkäytimestä. Ei mun tarvitse kauheasti kehittyä enää. Riittää, kun ylläpitää sitä tasoa, Kettunen sanoo ja kertoo, ettei pelaa NHL 17 -peliä läheskään joka päivä.

NHL-pelisarja

Ensimmäinen NHL-peli julkaistiin vuonna 1991. Sen jälkeen uusi Änäri on ilmestynyt joka vuosi. Suomalaispelaaja on päässyt pelin EU-painoksen kanteen kolme kertaa: Jere Lehtinen vuonna 2000, Olli Jokinen vuonna 2005 ja Tuomo Ruutu vuonna 2006.

SM-turnauksissa Kettusta auttaa vankka turnauskokemus sekä hänen statuksensa: Änäripiireissä Kettusen taidot tunnetaan. Sen vuoksi monet eivät pysty pelaamaan Kettusta vastaan rennosti, vaan kädet täristen.

- Etenkin tuntemattomilla pelaajilla on sellainen alkukäsitys, että “älä vaan tuhoo mua”. Mun status pelottaa vastustajia, se jeesaa matseissa.
 

Isoissa turnauksissa pelaaminen on toki eri juttu kuin Kettusen huoneessa tahkoaminen. Siksipä minua ei jännitä, ja saan luotua pari kohtuullista maalipaikkaa ensimmäisessä erässä. Kettunen vie peliä, mutta maalivahdin muutaman paraatipelastuksen vuoksi erätauolle lähdetään lukemissa 0–0.

- Tasaista vääntöä, Kettunen sanoo.

Ei kyllä ole, mutta kiva, että hän sanoo näin.

Ura on kruunua vaille valmis

NHL 11 -pelin ilmestymisen jälkeen Änäri oli Kettuselle lähes kaikki kaikessa. Hänen vanhempansa yrittivät toppuutella poikaansa, että tämä tekisi vapaa-aikanaan muutakin kuin laittaisi virtuaaliverkot tötterölle.

Kapinoiva teini piti kuitenkin päänsä ja jatkoi pelaamista. Jos Kettunen olisi noudattanut vanhempiensa toiveita, hän ei olisi päässyt osallistumaan vuonna 2012 New Yorkissa ja vuonna 2013 Las Vegasissa järjestettyihin NHL-megaturnauksiin. Etenkin New Yorkissa oli Kettusen mukaan huikea tunnelma: turnaus järjestettiin kolmikerroksisessa hallissa, jossa oli kaikki oikean jääkiekon puitteet savukoneista cheerleadereihin.

"Mun status pelottaa vastustajia."― Hannes Kettunen

Tällaisiin paikkoihin voi päästä, jos on hyvä pelaamaan konsolipeliä. Samalla Kettusen vanhempien suhtautuminen pojan pelaamisen muuttui: vanhemmat kustansivat reissut ja lähtivät itse mukaan.

New Yorkissa Kettusen pelit loppuivat parin matsin jälkeen tulleeseen tappioon. Las Vegasissa hän eteni välieriin saakka. Ottelun viimeisen minuutin alkaessa Kettunen johti ottelua lukemin 5–3.  

Sitten tapahtui sama juttu kuin legendaarisessa Suomen ja Ruotsin välisessä jääkiekon MM-ottelussa vuonna 1986: vastustaja teki viimeisellä minuutilla kaksi maalia.

- Se tasoitti kuusi sekuntia ennen loppua. Siinä vaiheessa alkoi vähän tykyttämään.

Jatkoajalla vastustaja teki voittomaalin ja eteni finaaliin. Kettusen turnaus päättyi karvaasti.

Välierätappiosta Kettunen tienasi 5 000 dollaria. Finaalin voitosta olisi tullut 70 000 dollarin pino.

- Vieläkin, kun joku muistuttaa niistä kuudesta sekunnista, niin siinä miettii, että se oli kymppitonni per sekunti, Kettunen sanoo.

- Se olisi kruunannut tämän pelaamisen.

Hannes Kettunen pelaa netissä nimimerkillä Hansulinho. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Pettymyksestä puhuminen ei näy Kettusen otteissa pelimme toisessa erässä, jossa vierasjoukkueella pelaava Kettunen pääsee hyökkäämään ylöspäin. Se on sama suunta, johon hän hyökkää aina, kun hän pelaa _Änäriä _netissä.

Kettunen alkaa lämmetä. Hän veivaa puolustajalla koko kentän läpi. Turhauttaa, kun tökkimällä ei millään saa kiekkoa pois. Taklaukset hän aavistaa ja väistää.

- Nyt meni, Kettunen sanoo viimeisteltyään ensimmäisen maalin toisen erän puolivälissä.

Erätauolle mennään Kettusen johdossa 3–0. Koko toisen erän aikana pidin kiekkoa hallussa Kettusen puolustusalueella noin kymmenen sekunnin ajan.

Ei tässä ole mitään saumaa yllätykseen. Marginaalit ovat suuria.

Änärillä ei elä

NHL:n lisäksi Kettunen on pelannut aktiivisesti maailmanlaajuisesti supersuosittua Counter-Strike: Global Offensive -peliä. Taloudellisesti katsottuna CS:n pelaaminen olisi NHL:ää järkevämpää: kansainvälisiä CS-turnauksia järjestetään viikoittain, suurimmissa palkintorahoja jaetaan yli 20 miljoonan dollarin edestä.

Tällä hetkellä Kettunen pelaa NHL 17:n joukkueturnausta Laser HT -joukkueessa. Turnauksessa jokaista kentällä olevaa pelaajaa liikuttaa ihminen. Turnauksen voittaja kruunataan epäviralliseksi Euroopan mestariksi. Tittelin lisäksi voitosta ei saa mitään muuta – ei rahaa, ei tuotepalkintoja.

Lisäksi New Yorkin ja Las Vegasin NHL-peliturnauksia järjestänyt organisaatio on lopettanut suurien live-turnausten järjestämisen. Rahantekomahdollisuudet pelaamalla ovat hyvin rajalliset.

- Totta kai harmittaa, ettei ole tuollaisia isompisummaisia turnauksia, Kettunen sanoo.

- Ne olivat kuitenkin mukavia kokemuksia, ne kyllä muistaa ikuisesti.

Kettusen mukaan ainoa tapa, jolla hän voisi elättää itsensä Änärillä, olisi muutto Yhdysvaltoihin ja pelata netissä rahapanoksilla toisia käyttäjiä vastaan. NHL-rahapelit ovat keskittyneet Yhdysvaltoihin, eivätkä yhdysvaltalaispelaajat pelaa Kettusen mukaan juuri koskaan eurooppalaisia vastaan. Syynä ovat pitkästä välimatkasta johtuvat yhteysongelmat, jotka aiheuttavat pelin tökkimisen. Siksi Kettunenkaan ei ehdota rahapelejä jenkkejä vastaan.

- Mä en halua pelata uhkapelejä huonolla yhteydellä, koska silloin ei ole varmuutta voitosta.
 

Minua vastaan Kettusen voitto alkaa olla varma. Kolmannen erän alussa lukemat ovat jo 4–0. Tekisi mieli sulkea konsoli, sanoa Kettuselle nopeat hyvästit ja olla loppupäivä yksin, ihan hiljaa.

Harmittaa, että hehkutin ystävilleni, että menen pelaamaan mestaria vastaan. Jotkut kuitenkin kysyvät, miten meni.

Änärissä ei ole kyse järjestä

Kettunen käytti ison osan nuoruusvuosistaan siihen, että pelasi konsolipeliä. Olipa kesä tai talvi, satoi tai paistoi, Kettunen pelasi. Harrasti hän toki muutakin, mutta Änäri vei suurimman osan ajasta.

Joku voisi sanoa, ettei koko touhussa ole mitään järkeä. Miksi käyttää tuhansia tunteja siihen, että kehittyy Suomen ykköspelaajaksi, kun siitä ei hyödy kuin satunnaisilla tuote- ja rahapalkinnoilla?

Mutta ei Kettunen tällaisia asioita edes mieti. Hän on aina pelannut Änäriä huvin vuoksi, silloin kun ei ole ollut muutakaan.

- Ei rehellisesti harmita, että olen pelannut paljon. Se on tuonut jonkin verran mainetta ja kunniaa. Se lämmittää sydäntä.

Unelmissa siintää jonkin ison turnauksen voitto, jos sellaisia vielä joskus järjestetään. Se on Kettusen ainoa kunnon tavoite, sillä suunnilleen kaiken muun hän on jo saavuttanut. Hän on myös saanut isänsä innostumaan NHL:stä niin paljon, että isä pelaa peliä nykyään itsekseenkin.

"Seuraavassa pelissä olisi tullut kaksinumeroiset lukemat."― Hannes Kettunen

Yksi toinenkin saavutus Kettuselta vielä puuttuu: hän ei ole voittanut YleX:n toimittajaa Änärimatsissa. Tosin nyt se on vain ajan kysymys: Kettunen myllyttää koko kolmannen erän hyökkäyksiä kohti maalia. Hän karkaa puolustajien välistä ja kisuttaa 6–0-osuman maalivahdin kilpikäden puolelta. Ne ovat myös pelin loppulukemat.

- Päivän eka peli on aina vähän tällaista hakemista. Seuraavassa pelissä olisi tullut kaksinumeroiset lukemat.

Tulos on kieltämättä kannaltani mairitteleva. Kettusella oli kolmisenkymmentä maalipaikkaa, minulla ehkä kaksi.

Tämähän meni siis aivan hyvin. Kysytään Kettuselta, missä osa-alueissa pelini pitäisi parantua, jotta voisin haastaa hänet ensi kerralla tasaisempaan matsiin.

- No, jos nyt pääsisit ensin tuonne hyökkäämään, Kettunen sanoo.

Se on tämän tason peluria vastaan aika mahdotonta.

Alla pelin ei niin mairittelevat tilastot:

Eihän nämä kovin tasaisilta näytä. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Lue myös:

Counter-Strike ei ole Suomessa vielä jääkiekon asemassa, mutta tämä voi pian muuttua, uskoo e-urheilun asiantuntija Joona Leppänen

Oletko valmis valvomismaratoniin? Näin selviydyt hengissä NHL:n avausotteluista

Suomen parhaat pelit on valittu: koukuttava kaupunginrakennus vei ykkössijan

Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta