Hyppää pääsisältöön

Kirjallisuuden Nobel -palkinto 2016 pitäisi myöntää syyrialaiselle Adunikselle

Syyrialainen kirjailija, runoilija Adonis ( Ali Ahmad Said Esber )
Syyrialainen kirjailija, runoilija Adunis ( Alí Ahmad Sa'íd - tunnetaan myös nimellä Adonis ) Syyrialainen kirjailija, runoilija Adonis ( Ali Ahmad Said Esber ) Kuva: EPA/FRISO GENTSCH Adonis,Nobelin palkinnot,kirjailijat,runoilija,ali ahmad said esber

Nobelin kirjallisuuspalkinto voisi mennä kahdesta painavasta syystä syyrialaiselle Adunikselle. Hänen kirjallinen laatunsa on ainutkertaista arabialaisessa kirjallisuudessa. Adunista pidetään eittämättä sukupolvensa tärkeimpänä arabirunoilijana.

Antamalla palkinto hänelle huomio kiinnitettäisiin maailman tämän hetken julmimpaan sotaan. Samalla esille nostettaisiin kirjailija, joka kuvaa epäoikeudenmukaisuutta, etsii rauhaa, yhteisymmärrystä ja edistää kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Alí Ahmad Sa'íd, kirjailijanimeltään Adunis, syntyi Syyriassa vuonna 1930. Adunis (tunnetaan myös nimellä Adonis) on teksteillään arvostellut arabimaiden väkivaltaisuutta ja niiden hallintoa.

Runoja suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila kuvaa Adunista aidoksi syyrialaiseksi kirjailijaksi. Syyrialainen kulttuuri on Hämeen-Anttilan mukaan arabialaisen ja välimerellisen kulttuurin välissä. Siksi Adunis mieltää itsensä tasapainottajaksi näiden välillä.

Adunista pidetään arabirunouden uudistajana. Hänen on sanottu suhtautuvan uskontoon kielteisesti, ja hän on itsekin sanonut itseään pakanarunoilijaksi, mutta Hämeen-Anttilan mukaan hän suhtautuu kielteisesti fundamentalismiin, ei uskontoon sinänsä.

Jaakko Hämeen-Anttilan toimittama suomennosvalikoima kattaa Adoniksen keskeisen tuotannon. Valikoima perustuu Koottuihin runoihin (al-A'mál ash-shi'riyya). Kolmiosainen teos ilmestyi Damaskoksessa vuonna 1996.

Otteita Sampo Vaarakallion ohjelmasta Kirjakerho: Adonis - useita ääniä. (02.01.2009)

Kirjallisuuden Nobel -palkinnon saajaa veikataan vilkkaasti maailmalla

Muut kirjailijat veikkauslistojen kärjessä ovat japanilainen Haruki Murakami, jolta on suomennettu useita teoksia. Kenialainen Ngũgĩ wa Thiong'o on nyt viime hetkillä kolmantena veikkauksissa. Häneltä on suomennettu mm. Paholainen ristillä. Kovassa nousussa on ollut eteläkorealainen tuottelias runoilija Ko Un, joka on joutunut usein vangiksi vaatiessaan demokraattisia oikeuksia. Hän on voittanut useita palkintoja Etelä-Korean lisäksi kansainvälisestikin.

Japanese writer Haruki Murakami during the award ceremony of the Franz Kafka Award 2006 in the Old Town Hall in Prague
Kirjailija Haruki Murakami Japanese writer Haruki Murakami during the award ceremony of the Franz Kafka Award 2006 in the Old Town Hall in Prague Kuva: EPA/FILIP SINGER haruki murakami
Syyrialainen kirjailija, runoilija Adonis ( Ali Ahmad Said Esber )
Kirjailija Adunis Syyrialainen kirjailija, runoilija Adonis ( Ali Ahmad Said Esber ) Kuva: EPA/HERMANN PENTERMANN Adonis,kirjailijat,runoilija,Syyria

Neljän kansainvälisen veikkaustoimiston listojen kärjessä ovat: Haruki Murakami, Adunis,
Ngugi Wa Thiong'o, Philip Roth ja Ko Un.

Kirjailija, runoilija Ko Un
Kirjailija Ko Un Kirjailija, runoilija Ko Un Kuva: EPA/JEON HEON-KYUN Ko Un,kirjailijat,runoilija
Kenyan author Ngugi wa Thiong'o smiles as he speaks to the audience during a book signing event held in Nairobi, Kenya, 13 June 2015.
Kirjailija Ngugi Wa Thiong'o Kenyan author Ngugi wa Thiong'o smiles as he speaks to the audience during a book signing event held in Nairobi, Kenya, 13 June 2015. Kuva: EPA/DAI KUROKAWA kenia

Suomesta veikkaustoimistojen listoilla ovat Eeva Kilpi, Tua Forsström ja Sirkka Turkka.

Kirjailija Tua Forsström
Kirjailija Tua Forsström Kirjailija Tua Forsström Kuva: Bild: Mao Lindholm Tua Forsström,kirjailijat
Kirjailija Eeva Kilpi
Kirjailija Eeva Kilpi Kirjailija Eeva Kilpi Kuva: Veikko Somerpuro Eeva Kilpi,kirjailijat
Runoilija Sirkka Turkka puhuu. Tanssiva karhu palkinto 1994.
Kirjailija Sirkka Turkka Runoilija Sirkka Turkka puhuu. Tanssiva karhu palkinto 1994. Kuva: Yle palkittu -94

Nobelin kirjallisuuspalkinto julkistetaan - katso suora lähetys Tukholmasta

Kirjallisuuden Nobel-mitali.Kirjallisuuden NOBEL-palkinto. Nobelin kirjallisuuspalkinto, jonka F E Sillanpää sai vuonna 1939.
Kirjallisuuden Nobel-mitali.Kirjallisuuden NOBEL-palkinto. Nobelin kirjallisuuspalkinto, jonka F E Sillanpää sai vuonna 1939. Kuva: Yle / Arja Lento nobel-mitali
Kirjallisuuden Nobelistit 10 vuoden ajalta
2015Svetlana Aleksijevitj Valko-Venäjä
2014Patric ModianoItalia/Ranska
2013Alice Munro Kanada
2012Mo Yan Kiina
2011Tomas Tranströmer Ruotsi
2010Mario Vargas LlosaPeru
2009Herta Müller Saksa
2008Jean-Marie Gustave Le Clézio Ranska
2007Doris Lessing Britannia
2006Orhan Pamuk Turkki
 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri