Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä kävelyn uudet haastajat: Potkulauta päihitti tasapainoskootterin

Kolme kovaa testasi, onko tasapainoskootterista ja potkulaudasta kävelyn haastajaksi aikuisen arjessa. Potkulaudalle löytyi hyötykäyttöä työmatkoilla ja vapaa-ajalla, tasapainoskootteri ei testiryhmää vakuuttanut.

Jalankulkijoilla on nyt mistä valita, jos lyhyille matkoille kaipaa kulkupeliä menoa vauhdittamaan. Erilaisia tasapainoskoottereita on näkynyt katukuvassa jo noin vuoden ajan. Suosiotaan on nostattanut myös potkulauta, josta on sekä lasten että aikuisten versioita. Leikkimielisessä testissämme selvitimme, mikä näistä olisi käytännössä toimivin tapa kulkea.

Testaajiksi valikoituivat taajamassa asuvat ja liikunnalliset naiset. Helsinkiläiset Maria Hyvärinen ja Memmu Limnell sekä espoolainen Anni Kunelius saivat kukin laitteet haltuunsa yhden kesäkuukauden ajaksi. Tarkoitus oli liikkua niillä mahdollisimman paljon, erilaisia matkoja ja erilaisilla alustoilla.

Kulkuvälineet valittiin aikuisen tarpeisiin

Potkulautoja myydään miltei jokaisessa urheiluliikkeessä ja jo monissa suuremmissa päivittäistavarakaupoissa. Pääosin tarjonta on suunnattu lapsille, mutta aikuisille tarkoitettuja malleja löytyy pienen etsimisen jälkeen. Testiin otettavan potkulaudan tuli olla aikuiselle taajamakäyttöön sopiva, ei kuitenkaan heiveröinen tai temppuiluun tarkoitettu malli. Potkulautojen edustajaksi valikoitui XXL:n myymä Micro Black -potkulauta, arvoltaan 179€. Käyttäjän painorajoituksena 100kg, laudan oma paino on 4,7 kg.

Potkulauta.
Micro Black -potkulautaa myy XXL Potkulauta. Kuva: Yle testituote,Kuningaskuluttaja

Tasapainoskootterin hankinta oli hankalampaa, koska joulun 2015 hittilahjaksi kutsuttu laite oli monesta paikasta loppuunmyyty. Mukaan valikoitui suomalaisen Scoodeckin (nykyään Ollu) myymä malli Classic Hoverboard, arvoltaan 399€ (toukokuussa 2016). Laitteen oma paino on n. 13kg, maksiminopeus 12km/h ja yhdellä latauksella laitteen luvataan kulkevan 25 km. Käyttäjän painolle on rajoitus 20-120 kg.

Ulkomailla ja kahden Suomessa tapahtuneen tasapainoskootterin tulipalon vuoksi laitteiden turvallisuus on ollut paljon esillä. Palojen syyksi on epäilty akkuun tai lataamisen liittyviä vikoja. Scoodeckin skootterissa on Samsungin valmistama akku, jolla on 12 kk takuu.

Scoodeck-tasapainoskootteri ja testaajat taustalla.
Scoodeckin nimi on nyttemmin Ollu, malli on Classic Hoverboard. Scoodeck-tasapainoskootteri ja testaajat taustalla. Kuva: Yle tasapainoskootteri,Kuningaskuluttaja

Tukes löysi turvallisuusongelmia

 • Testin ollessa käynnissä saatiin tasapainoskoottereiden turvallisuudesta lisätietoa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti neljä laitetta kesän aikana, eikä yksikään niistä täyttänyt sähköturvallisuusvaatimuksia.
 • Kahden ensimmäisen, Street Cruiser malli TA-03 ja Flo-Board malli TA-03, testitulokset valmistuivat elokuussa. Ne poistettiin välittömästi myynnistä palovaaran vuoksi.
 • Kaksi muuta, Super Fly Board malli A3 ja Smart Balance Wheel malli EBS-510-red, todettiin lokakuun alussa sähköturvattomiksi. Niitä ei enää saa myydä, viranomaisten jatkotoimet tarkentuvat lokakuun aikana.

Lisätietoa Tukesin verkkosivuilta ja Tukesin markkinavalvontarekisteristä

Potkulauta suosikiksi äänin 2-1

Testaajamme käyttivät laitteita niin Helsingin keskustassa työmatkojen kulkuvälineenä kuin hiekkatiellä lenkillä. Maria ja Anni valitsivat testin jälkeen suosikikseen potkulaudan, Memmu puolestaan vannoi kävelyn nimiin. Kaikki jättivät viimeiseksi vaihtoehdoksi tasapainoskootterin. Pääsyy oli sen painavuus (13kg) ja hitaus verrattuna muihin. Memmu ei päässyt välineen kanssa sinuiksi lainkaan.

En keksinyt tasapainoskootterille minkäänlaista käyttötarkoitusta.― Memmu Limnell

- Liikennevälineenä tasapainoskootteri ei ollut kovin vakuuttava enkä lopulta osannut ottaa vakavasti koko vekotinta, kertoo Memmu.

- En kertakaikkiaan keksinyt tasapainoskootterille minkäänlaista käyttötarkoitusta.

Maria piti laitetta hauskana, mutta epävarmana.

- En ostaisi itselleni. Pelkään liikaa kulkea sillä, koska mitään äkkinäisiä jarrutuksia ei voi tehdä, jos vaikka auto tulee yllättäen kulman takaa.

Hain potkulaudalla postimyynnistä paketin.― Maria Hyvärinen

Potkulauta nousi hänen käytössään selväksi ykköseksi ja hän keksi sille erilaisia käyttötapoja.

- Astinlaudan päällä voi kuljettaa tavaroita. Hain potkulaudalla postimyynnistä paketin ja kuljetin sen vaivattomasti kotiin ilman, että jouduin kantamaan sitä käsissä, hän naurahtaa.

- Erittäin näppärä kulkupeli etenkin lyhyiden matkojen tekemiseen. Muutamalla potkaisulla pääsee paikan päälle nopeammin kuin kävellen.

Testaajilla ei ollut turvallisuusongelmia tasapainoskootterin tai potkulaudan kanssa. Skootterin kanssa jokainen käytti pyöräilykypärää, mutta ei muuta suojavarustusta. Näiden kulkupelien käyttäjiltä laki ei vaadi kypärän käyttöä.

Plussat ja miinukset

Testin voittaja: Potkulauta

 • XXL:n Micro Black 179€
 • painorajoitus 100 kg
 • laudan paino 4,7 kg
Potkulaiuta
Potkulaiuta Kuva: Yle testituote,Kuningaskuluttaja

+ erittäin näppärä ja kätevä
+ nopea
+ kohtuuhintainen
+ kaatumisriski pieni
+ astinlaudan päällä ja ohjaustangolla voi kuljettaa tavaraa
+ kokoontaitettava
+ kevyt, kulkee olalla
+ tehokas treeniväline
+ sopii kaikenikäisille

- ei sovellu pehmeälle alustalle
- pitää muistaa potkia jalkoja vaihdellen
- paikoitusongelmia
- ei saa lukkoon, kuljetettava mukana
- ei sovellu liikkumiseen suurempien kantamusten kanssa
- monimuotoisessa maastossa joutuu turvautumaan taluttamiseen

2. Kävely

+ turvallista
+ tapaturmariski pieni
+ ehtii ihastella maisemia
+ ei vaadi lisävarusteita
+ toimii joka paikassa
+ ei tarvita lisävarusteita

- hidasta
- liikuntana yksipuolista
- ei yhtä tehokas kalorinkuluttaja kuin potkulauta
- ei kehitä tasapainoa kuten laitteet

3. Tasapainoskootteri

 • Scoodeck Classic Hoverboard 399€
 • painorajoitus 20-120 kg
 • skootterin paino 13 kg
Scoodeck-tasapainoskootteri.
Scoodeck-tasapainoskootteri. Kuva: Yle testituote,Kuningaskuluttaja

+ hauska kokemus
+ hauska hupiväline henkilölle, jolla jo kaikkea
+ hyvä akunkesto
+ toimii myös ylämäessä
+ hyvä tasapainon treenaaja
+ kehittää huumorintajua

- kallis leluksi
- painava
- paikoitusongelmia
- ei sovellu liikenteen seassa kulkemiseen
- ei voi äkkijarruttaa
- huono töyssyissä
- keskityttävä kulkemiseen
- vaatii kuivan säilytyspaikan
- vaatii suojavarusteet

Ennen kuin vaihdat kävelyn pieniin renkaisiin:

 • Mieti mihin käyttötarkoitukseen ja minkälaiseen maastoon olet kulkupeliä ostamassa.
 • Tarkista painorajoitukset - lapsille tarkoitettu väline ei käy aikuiselle.
 • Selvitä laitteen ja akun myyjä tai valmistaja/maahantuoja sekä takuutiedot.
 • Huomioi kulkupelin oikea säilytys - sähkölaitetta ei saa jättää sateeseen tai kosteaan tilaan.

Toimittaja: Ada Pykäläniemi

Muokattu 12.10.2016: Korjattu mobiilinäkymään alaotsikko.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.