Hyppää pääsisältöön

Artistin seksuaalisella suuntautumisella on väliä

Kunpa useampi artisti olisi avoimesti homoseksuaali, kirjoittaa YleX:n toimittaja Ninni Suomalainen.

Ninni Suomalainen // Kuva: Annika Miettinen

Jengi, haloo! Nyt on vuosi 2016. Onko meidän vieläkin pakko puhua tästä aiheesta? On, koska homoseksuaalisuus ei ole täysin arkipäiväistynyt. Vieläkään.

Näin aloitin haastattelun Cristal Snow’n kanssa eilen 12. lokakuuta, kun puhuimme artistin uudesta Die Hard -kappaleesta. Sen avulla hän ottaa kantaa homoseksuaalien oikeuksiin. Snow’n viesti on, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on.

Snow’lla on hyvä pointti. Myös minun mielestäni avoimesti homoseksuaaleilla esikuvilla on konkreettista merkitystä. Maailma voi ihan oikeasti muuttua jokaisen esimerkin myötä suvaitsevammaksi.

Mutta mikä minä olen tästä asiasta puhumaan ja kommentoimaan idoleiden puolesta. Saanko edes? En ole artisti, enkä homo. Huutelu toisten puolesta tuntuu epäreilulta.

Lisäksi on äärimmäisen ristiriitaista vaatia artisteja puhumaan seksuaalisesta suuntautumisestaan tasa-arvon nimissä. Koko keskustelun ideahan on päästä tilanteeseen, jossa homoseksuaalisuus ei ole asia, joka leimaa, määrittää tai lokeroi. Tilanteeseen, jossa kumppanin sukupuoli on muille aidosti ihan sama.

Mutta kun ulostuloilla on merkitystä.

Muutamat artistit ovat hiljattain nostaneet homoseksuaalisuuden esille haastatteluissa. Esimerkiksi Robinin bändistä ja KOI-yhtyeestä tuttu Minna Koivisto on vahvasti sitä mieltä, että ulostuloja tekijöiltä kaivataan niin kauan, kunnes asia ei järkytä enää yhtään ketään.

Vaikka Koivisto itse halusi puhua aiheesta, hänen piti silti kerätä rohkeutta haastattelua varten. Muusikko mietti, onko hän valmis antamaan haastattelua aiheesta. Chattailimme asiasta paljon ennen tapaamista. Onneksi hän oli rohkea, sillä palaute on ollut kiittävää ja positiivista. Jutulla oli ihmisille aidosti merkitystä.

"Niin sanotusti kaapissa oleva esikuva antaa sen viestin, että vielä vuonna 2016 ei ole ok olla juuri sitä mitä on."

On erittäin tärkeää ja lohdullista, että nuorilla olisi kaikenlaisia esikuvia. Silloin maailmasta tulisi tasa-arvoisempi ja parempi paikka ihan kaikille. Kuten Cristal Snow’kin sen sanoo, homouden piilottelu estää asian arkipäiväistymisen.

Niin sanotusti kaapissa oleva esikuva antaa sen viestin, että vielä vuonna 2016 ei ole ok olla juuri sitä mitä on. Se on usein valtavassa ristiriidassa tähden muun sanoman kanssa. Että siellä komerossa on oltava, koska muuten ei hyväksytä sellaisena kuin on tai mitä pahinta fanit kaikkoavat.

Mistä tällainen ajatus on iskostunut idolien päähän? Ovatko jonkun tähden fanit hylänneet vastaavassa tilanteessa? Mihin suuntaan esimerkiksi Saara Aallon tai Jari Sillanpään urat ovat menneet kaapista tulon jälkeen?

Jari Sillanpää kertoi julkisesti seksuaalisesta suuntautumisestaan Tuomas & Juuso Experience -ohjelmassa huhtikuussa 2006.

Tämän jälkeen Sillanpää on kuulunut yhä Suomen kaupallisesti menestyneimpiin artisteihin. Hän on muun muassa osallistunut suosittuun Vain elämää -ohjelmaan ja voittanut faniensa äänestämänä _Tähdet, tähdet -_musiikkikilpailun. Parhaillaan iskelmätähti tuomaroi uusia kykyjä Talent Suomi -ohjelmassa.

Toinen kotimainen avoimesti homoseksuaali esikuva on Saara Aalto, joka valittiin vuoden 2016 QX Gay Gaalassa Vuoden homoksi.

Aalto kertoi seurustelevansa naisen kanssa toukokuussa 2015. Tällä hetkellä laulaja on uransa huipulla. Hän kisaa Britannian X Factorin live-lähetyksissä ja asuu Lontoossa.

Kysymys kuuluu, kenet uutinen karkottaisi ja onko niillä tyypeillä edes väliä. Kuka edes haluaa sellaisia faneja, jotka eivät hyväksy idoliaan sellaisena kuin hän on?

Lue myös:

YleX Ensinäyttö: Cristal Snow julistaa olevansa juuri niin homo kuin haluaa 

Robinin bändissä soittava monilahjakkuus Minna Koivisto kaipaa suoraa puhetta musabisnekseen: tytöttely kyllästyttää ja homoseksuaaleja esikuvia on liian vähän