Suomen kodit porskuttavat kohta kaikki uusiutuvalla energialla! Siltä se tuntuu, kun katsoo sähkönmyyjien markkinointia. Koko kuva ei kuitenkaan ole syvän vihreä. Avasimme sähköyhtiöiden tarjontaa neljään värisävyyn. Harmaatakin löytyi.
Sähköyhtiöiden mainonta huokuu vihreyttä, jonka läpi voi olla vaikea nähdä. Ympäristöystävällistä sähköä haluava joutuukin perehtymään faktoihin nimien ja iskulauseiden takana.
Me selvitimme vihreän eri sävyjä sähkömarkkinoilla.
Markkinointi pelaa vihreillä mielikuvilla
Suomessa yleisimmät uusiutuvan energian tuotantotavat ovat vesivoima, biomassa, tuuli ja aurinko.
Kuluttajien tieto sähkön alkuperästä on kuitenkin hataraa. TNS Gallup kysyi kodin sähköasioista päättäviltä, onko heidän ostamansa energia “vihreää” eli tuotettu uusiutuvalla energialla. Lähes puolet ei osannut vastata.
Sähköyhtiöiden sloganit eivät tilannetta selkiytä. “Energiaa luonnosta” on todella väljä lupaus. Luonnosta ne kivihiili ja maakaasukin tulevat!
Sähkön myyjän ei tarvitse kertoa, millä tavalla sen uusiutuva energia tuotetaan.
Sähköyhtiön täytyy kuitenkin kertoa, millä kaikki sen myymä sähkö tehdään. Helsingin Helen myy ydinvoimalla ja fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä enemmän kuin uusiutuvilla energialähteillä tuotettua. Vattenfallilla uusiutuvien osuus on vielä pienempi. Fortum myy kotitalouksille ainoastaan uusiutuvaa sähköä, yrityksille myös ydinvoimaa.
Sähkösopimuksen vihertävä nimi ei takaa vihreää energiaa
Sähkösopimuksten nimetkin huokuvat ekologisia arvoja - olipa sitten tarjolla uusiutuvaa sähköä tai tiukemmin säänneltyä EKOenergia-merkittyä sähköä.
Joskus nimet ovat täysin neutraaleja. Esimerkiksi Kraft Eko on alkuperämerkittyä eli uusiutuvaa sähköä, mutta niin ovat myös Kraft Pörssi, Kraft Q ja kaikki muutkin Finkraft-yhtiön sähkösopimukset.
Hämmentävin nimistä on Vantaan Energian Uusiosähkö. Se tuotetaan polttamalla sekajätettä. Näin ei synny tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa.
Nimi taitaakin ennakoida tulevaa: Sekajätteen biohajoava osa kuuluu biomassaan – ja se on uusiutuva energialähde. Tulevaisuudessa sekajätettä polttavat voimalat voivat hakea biohajoavien jätteiden osuuden verran alkuperätakuita. Tätä mekanismia selvennetään jutun lopussa. Energiavirasto antaa hakuohjeet vuoden 2016 aikana. Näin kotien biojätteet vihertyvät polttolaitoksessa palaessaan.
Kävimme läpi sähköyhtiöiden tuotteita. Lista ei ole kattava, mutta antaa osviittaa siitä, mitä vihertävien nimien taakse kätkeytyy.
Katso interaktiivinen grafiikka (ulkoinen palvelu)
EKOenergia* on ainoa riippumaton ympäristömerkki
- Suomen ainoa sähkön ympäristömerkki (entinen Norppaenergia).
- EKOoenergiaa myy yhdeksän suomalaista sähköyhtiötä kaikkiaan 55:stä koko maassa toimivasta yhtiöstä. Vain yksi niistä myy pelkkää EKOenergiaa. Muilla yhtiöillä EKOenergia-merkki on vain 1-2 tuotteella.
- Sähkö on uusiutuvaa eli alkuperätakuut on hankittu. Lisäksi eri energialähteiltä vaaditaan eri asioita kestävyyden suhteen. Esimerkiksi:
- Tuuli- ja aurinkovoima kelpaavat aina, jos voimalat eivät sijaitse suojelualueilla, kulttuuriperintökohteissa tai tärkeillä lintualueilla.
- Bioenergiassa kannot ja juurakot eivät kelpaa.
- Vesivoimasta ei saa EKOenergiaa yhtä helposti. Mm. kalatiet, säännöstely ja turbiinityyppi vaikuttavat.
- Kriteereitä valvovat ympäristöjärjestöt yli 30 maasta.
- Sähköyhtiö maksaa EKOenergiasta lisenssimaksuna 8 senttiä ja ilmastorahastoon 10 senttiä per megawattitunti. Lisäksi vesivoiman myyjät maksavat 10 sentin ympäristörahastomaksua per megawattitunti.
- Kasvattaa sähkölaskua EKOenergian arvion mukaan keskimäärin 1-2 prosenttia.
- Sähkö voi tulla eri alkuperämaista.
Uusiutuvan energian alkuperätakuu** on kauppatavaraa
- Alkuperätakuu kertoo että vastaava määrä sähköä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
- Uusiutuvia ovat: vesivoima, biomassa, tuuli, aurinko, ilmalämpö, geo- ja hydroterminen energia, valtamerienergia sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut.
- Koko Euroopassa alkuperätakuista iso osa (74%) menee vesivoimalle.
- Alkuperätakuita ostetaan ja myydään markkinoilla. Takuita voi ostaa riippumatta siitä, mistä sähkö on hankittu.
- Alkuperätakuita on viime vuosina saanut halvalla. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Uusiutuvaa sähköä myydään usein jopa halvemmalla kuin “sekasähköä”.
- Alkuperätakuita on hankkinut iso osa Suomen sähköyhtiöistä. Joukossa on perinteisiä sähköä tuottavia paikallisia yhtiöitä, mutta myös markkinasähköön keskittyviä sähkönmyyjiä.
- Sähkö voi tulla eri puolilta Eurooppaa - vaikka tuotteen nimessä olisi Fin tai Suomi tai yhtiön nimessä Kotimaa.
- Ei yhtenäistä logoa. Suomessa Energiavirasto merkitsee uusiutuvat hintavertailusivullaan vihreällä lehdellä.
Juttua varten on haastateltu seuraavia henkilöitä: Energiaviraston analyytikko Markus Nora ja johtava asiantuntija Outi Vilén. Ekoenergian avainasiakkuuspäällikkö Petter Nissinen. Fingridin asiantuntija Kirsi Salmivaara. Enegia Groupin portfolio manager Suvi Viljaranta.
Muokattu 13.10.2016: Poistettu lause Hämäävin nimistä on Vantaan Energian Uusiosähkö - se kun ei ole uusiutuvaa ollenkaan.
Lisätty kappaleet: Hämmentävin nimistä on Vantaan Energian Uusiosähkö. Se tuotetaan polttamalla sekajätettä. Näin ei synny tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa.
Nimi taitaakin ennakoida tulevaa: Sekajätteen biohajoava osa kuuluu biomassaan – ja se on uusiutuva energialähde. Tulevaisuudessa sekajätettä polttavat voimalat voivat hakea biohajoavien jätteiden osuuden verran alkuperätakuita. Tätä mekanismia selvennetään jutun lopussa. Energiavirasto antaa hakuohjeet vuoden 2016 aikana. Näin kotien biojätteet vihertyvät polttolaitoksessa palaessaan.