Hyppää pääsisältöön

Suomen kehitysapua katosi korruptioon Sambiassa

Suomen Lusakan suurlähettiläs Timo Olkkonen sai vuosi sitten nimettömän kirjeen. Kirjeessä kerrottiin että Suomen maksama kehitysapu Sambian maatalousjärjestölle (ZNFU) oli kadonnut järjestön toimitusjohtajan Ndambo Ndambon taskuihin.

MOT ja Ruotsin TV:n tutkiva ohjelma Uppdrag Granskning on yhdessä selvittänyt mistä kehitysapuskandaalissa on kysymys. Sen perusteella käy ilmi, että järjestön toimitusjohtaja on käyttänyt kehitysapumiljoonia kuin omia rahojaan. Hän on nostanut 29 000 dollarin kuukausipalkkaa, jonka lisäksi pelkästään vuoden 2014 aikana järjestön tileiltä katosi kaksi miljoonaa euroa.

ZNFU:n entinen työntekijä kertoo MOT:ssa: ”Raha joka oli tarkoitettu viljelijöille, meni muihin tarkoituksiin. Melkein joka viikonloppu hän (toimitusjohtaja) otti 5000 dollaria kassasta, omiin tarpeisiin”.

Entinen suurlähettiläs ja kehitysapudiplomaatti Matti Kääriäinen on MOT:n pyynnöstä analysoinut Sambian maatalousjärjestöstä tehtyjä kahta erityistilintarkastusraporttia.

Kääriäisen mukaan Ndambo Ndambon palkka on käsittämätön. ”Onhan se aivan järkyttävää. Jos sen suhteuttaisi Suomeen … me puhuisimme miljoonista euroista kuukaudessa. Se ero on niin huikea. Ihan mieletön palkka.”

Kääriäinen lisää: ”Meidän kehitysyhteistyön päävastaanottajamaathan kuuluvat kaikki valtoimenaan olevan korruption kategoriaan. Hallintojärjestelmät ja kontrollijärjestelmät siellä ovat niin heikkoja, että korruptiota siellä on ja tapahtuu. Mitä enemmän sitä rahaa on, niin sen suurempia summia tietenkin sieltä lähtee. Tässä tapauksessa on ollut harvinaisen härski tapaus.”

Sambian maatalousjärjestö on käytännössä rahoitettu Suomen ja Ruotsin kehitysapuvaroilla. Suomi on maksanut vuodesta 2009 lähtien yhteensä yhdeksän miljoonaa järjestölle. Vuosina 2014-2017 Suomi on sitoutunut maksamaan kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Nyt tuki on jäädytetty.

”Meillä on tällainen hyväntahtoinen suhtautuminen näihin asioihin. Voi sanoa, että naiivi suhtautuminen näihin asioihin. Ei haluta myöntää, että täällä on tällaista myöskin selkeästi rikollista toimintaa mukana ja tarkoitus hyötyä meistä ja meidän rahoistamme.”, Kääriäinen toteaa.

MOT: Kehitysapumiljoonat maajussin pomolle
Maanantaina 17.10, TV1 kello 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle katsottavaksi koko ohjelma 18.10.2016 MK

Kommentit