Hyppää pääsisältöön

Ajolähtö – nuoriso jättää maaseudun ankeuden

Tero Niva, Timo Torikka ja Heikki Paavolainen Ajolähdössä.
Tero Niva, Timo Torikka ja Heikki Paavolainen Ajolähdössä. Tero Niva, Timo Torikka ja Heikki Paavolainen Ajolähdössä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ajolähtö,Tero Niva,Timo Torikka,Heikki Paavilainen,Mikko Niskanen

Autioituvan maaseudun ja levottoman nuorison ristiriita purkautuu 1980-luvun alun tuntoja luotaavassa toive-elokuvassa.

Ohjaaja Mikko Niskasen lopputuotannon arvostetuin ja toivotuin teos Ajolähtö kuvaa 1980-luvun alun nuorisoa samalla herkkyydellä ja rujoudella, jolla Niskanen oli aikanaan kuvannut 1960-luvun nuorisoa.

Ajolähdössä elämä sykkii kiihkeänä parikymppisissä nuorissa, jotka armeijasta palattuaan eivät löydä paikkaansa kotikylässä. Kouluttamattomat nuoret Late, Juuso ja Pyry ovat aikakauden apatian ja ahdistuksen tartuttamia, eivätkä he saa otetta sen paremmin nuoruudesta kuin aikuisuudestakaan. He kaikki pakenevat autioituvasta kotikylästä paremman elämän perään, Norjaan, Ruotsiin ja Etelä-Suomeen, mutta kantavat omaa epäviihtyvyyttä mukanaan.

Elokuva piirtää tarkan kuvan 1980-luvun alun Suomesta, jossa punk oli vain pieni urbaani ilmiö suurten yhteiskunnallisten muutosten rinnalla. Nuoren polven maaltapako kiihtyi, juppi- ja junttikulttuurit alkoivat eriytyä tulo- ja koulutuserojen kasvaessa. Työttömyys kasvoi ja rakennemuutos ryöstäytyi käsistä.

Elokuvan tunnusmelodiana soi Mikko Alatalon laulu, jossa maaltamuutto vertautuu pesäpallon sääntöihin, joiden mukaan tietyssä tilanteessa jokaisen on jätettävä kotipesänsä. Alatalon kapinallisempana vaihtoehtona kuullaan myös Ratsiaa ja Pave Maijasen Mistakes-bändiä. Monille leffan avauslaulu on Isänmaan toivot on kuitenkin se merkittävin tunnusbiisi.

Elokuvan tyyli on Niskaselle ominaisella tavalla puolidokumentaarinen ja nuorten näyttelijöiden ohjaus rentoa ja pakotonta. Pääosissa kolmena ikäluokkansa tulkkina loistavat teatterikoululaiset Timo Torikka ja Heikki Paavilainen, sekä amatöörinäyttelijä Tero Niva, jonka suoritusta verrattiin Vesa-Matti Loiriin Niskasen varhaiselokuvassa Pojat (1962).

Elokuva toi Niskaselle hänen uransa kuudennen ohjaaja-Jussin.

Timo Torikka elokuvassa Ajolähtö.
Ajolähtöä auton konepellillä. Timo Torikka elokuvassa Ajolähtö. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ajolähtö,Timo Torikka
 • Ajolähtö (Suomi, 1982) Ohjaus: Mikko Niskanen. Käsikirjoitus: Matti Ijäs, Mikko Niskanen. Näyttelijät: Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Tero Niva, Sanna Majanlahti, Paavo Pentikäinen, Lis Laviola, Veikko Tiitinen, Tuulikki Kuorikoski ja Leena Uotila.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema