Hyppää pääsisältöön

Apinan vuosi - abiturientin rankka ja hullu taival

Elina Hurme ja Heikki Salomaa Apinan vuodessa.
Elina Hurme ja Heikki Salomaa Apinan vuodessa. Elina Hurme ja Heikki Salomaa Apinan vuodessa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Apinan vuosi,Heikki Salomaa,elina hurme,Janne Kuusi

Abiturientin vuodesta tulee Apinan vuosi, kun nuori Ile sukeltaa opintojen ja tulevaisuuskuvien paineessa surrealistiseen mielikuvitusmaailmaansa.

Janne Kuusen vuonna 1983 valmistunut elokuva Apinan vuosi perustuu - varsin löyhästi - Harri Sirolan kolme vuotta aiemmin ilmestyneeseen kohuromaaniin Abiturientti.

Elokuvan tarina kertoo Ilestä, joka aikoo lukion jälkeen opiskelemaan lääkäriksi. Abiturienttivuosi on kuitenkin täynnä kasvukipuja ja suorastaan surrealistisia unia ja unelmia. Elokuva sukeltaa Ilen sisäisen maailmaan, ja tekee armotonta pilaa porvarillisesta, menestyshakuisesta elämäntavasta.

Harri Sirola teki käsikirjoituksen yhdessä ohjaaja Janne Kuusen kanssa. Alkuperäisestä romaanista, sen realistisesta kerronnasta ja repliikeistä ei elokuvassa ole paljon jäljellä, vaan käsikirjoitusta etäännytettiin aivan toisenlaiseen suuntaan, Ilen sisäisen maailman kuvaukseen. Aikanaan surrealistiset mielikuvitusjaksot olivat hyvin raikkaita kotimaisessa elokuvatarjonnassa, ja hyviltä ne näyttävät edelleen.

Elokuvan pääosassa on nuori Heikki Salomaa, joka samana vuonna perusti leffassa myös nähtävien Tapio Liinojan ja Timo Erängon kanssa orkesterin Lapinlahden linnut.

Kirjailija Sirola nähdään elokuvassa statistina ylioppilasjuhlissa, ja muutenkin filmi vilisee ajan henkeä ja myöhemmin kuuluisuuteen nousseita nuoria esiintyjiä Ylioppilasteatterista ja Teatterikoulusta. Ilen luokalla ja kaveripiirissä hengailevat mm. Tiina Bergström, Mari Rantasila, Ritva Sorvali, Markku Halme, Konsta Mäkelä, Tomi Salmela, Eija Vilpas, Elina Hurme ja performanssiryhmä Jack Helen Brut. Performanssikohtauksessa voi tunnistaa myös Aki Kaurismäen. Musiikin elokuvaan on tehnyt Pekka Reckhardt.

Heikki Salomaa on abiturientti Ile elokuvassa Apinan vuosi (1983).
Abin elämä on venäläistä rulettia tulevaisuudella. Heikki Salomaa on abiturientti Ile elokuvassa Apinan vuosi (1983). Kuva: Yle Kuvapalvelu Apinan vuosi,Heikki Salomaa,Janne Kuusi,abiturientit
  • Apinan vuosi (1983) Rooleissa Heikki Salomaa, Tiina Bergström, Kari Väänänen, Elina Hurme, Laura Heimo, Rea Mauranen, Aarre Karén, Ritva Sorvali, Markku Halme. Käsikirjoitus Janne Kuusi ja Harri Sirola. Ohjaus Janne Kuusi. Tuotanto Elokuvatuottajat Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa