Hyppää pääsisältöön

Musta Lumikki – rasismia ja rakkautta 1970-luvulta

Ulla Kivipato ja Eugene Holman elokuvassa Musta Lumikki (1971)
Ulla Kivipato ja Eugene Holman elokuvassa Musta Lumikki (1971) Kuva: Yle Kuvapalvelu ulla kivipato,Eugene Holman

Suomalaistytön ja somalimiehen rakkaussuhde joutuu koville 1970-luvun alun Suomessa, jolloin afrikkalaisia nähtiin lähinnä nälänhädästä kertovissa uutisissa.

Matti Sokan ainoa pitkä fiktioelokuva kertoo oloissamme poikkeuksellisen tarinan: nuori sairaanhoitajatar rakastuu somalilääkäriin ja tulee raskaaksi, mutta yhteiskunta reagoi suhteeseen kielteisesti ja lopulta väkivaltaisesti. Elokuva on ollut hyvin rohkea, vaikkakin viihteellinen puheenvuoro aikana, jolloin samankaltainen rotujenvälisen sukupuolisuhteen kuvaaminen oli vielä Yhdysvalloissakin kohujuttu.

Matti Sokka oli amatöörielokuvaaja, joka teki pari kehuttua ja palkittua lyhytelokuvaa 1960-luvun lopulla. Musta Lumikki oli suunnitteilla jo vuonna 1968, mutta valmistui lopulta Filmi-Jatan tuotantona vasta vuonna 1971. Sokan opintoihin kuuluivat muun muassa ylioppilasmerkonomin tutkinto ja valokuvauksen iltalinja Taideteollisuuskoulussa. Hän kuoli 31-vuotiaana työtapaturmassa vuonna 1977.

Elokuvan naispääosassa sairaanhoitaja Satu Santalana nähdään Ulla Kivipato, joka on myös elokuvan toinen käsikirjoittaja. Hän oli esiintynyt Ylioppilasteatterissa, ja vilahtaa myös Mikko Niskasen Elokuvassa jalostavasta rakkaudesta (1967). Kivipato kirjoitti myös elokuvan laulut, jotka sävelsi Kalle Kaartinen ja esittää Seija Simola ja Noidannuoli -yhtye.

Ulla Kivipato ja Eugene Holman elokuvassa Musta Lumikki (1971)
Ulla Kivipato ja Eugene Holman rakastavaisina. Ulla Kivipato ja Eugene Holman elokuvassa Musta Lumikki (1971) Kuva: YLE ulla kivipato,Eugene Holman

Somalialaista Adam Osmania esittää yhdysvaltalainen Eugene Holman, jolla oli esiintymiskokemusta jo sivuroolista Televisioteatterin Titus Andronikuksessa (1970). Holman opiskeli Helsingin yliopistossa yleistä kielitiedettä ja suomen kielen historiaa. Valmistettuaan hän sai töitä samasta laitoksesta, ja opetti yleistä kielitiedettä ja englantia siihen saakka, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2012.

Vuonna 2013 Musta Lumikki sai 42 vuotta valmistumisensa jälkeen Teeman Kino Suomessa televisioensi-iltansa. Nyt nähtävä toinen esitys päättää Kino Suomen syyssarjan, jossa on nähty kapinallisia ja sovinnaisuussääntöjä vastoin toimivia nuoria. Sairaanhoitaja Satu Santalan suhde tummaihoiseen mieheen oli 1970-luvun yhteiskunnassa hyvin poikkeuksellista ja vanhemman sukupolven arvomaailmaa järisyttävää kapinaa.

Rakkauden kapinallisuus tuntuu yhtä rohkealta tänään, kun avoimen rasistinen, ihmisarvoa ja ihmisyyttä loukkaava asennevamma on saanut jalansijaa yhteiskunnassa. Rasismin kuvauksena Musta Lumikki on ajankohtaisempi kuin yksikään kotimainen 2010-luvun elokuva.

  • Musta Lumikki (1971) N: Ulla Kivipato, Eugene Holman. O: Matti Sokka.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa