Hyppää pääsisältöön

Sairaan kaunis maailma – nuoriso huumekoukussa

Joonas Bragge elokuvassa Sairaan kaunis maailma.
Joonas Bragge on Ippe. Joonas Bragge elokuvassa Sairaan kaunis maailma. Kuva: Yle Kuvapalvelu Joonas Bragge,Sairaan kaunis maailma

Maailma näyttää sairaan kauniilta, kun katsoo oranssien aurinkolasien läpi huumepöllyssä.
Teema torstaina 17.11. klo 22.30. Areenassa 7 päivää

Jarmo Lampelan pitkä esikoisleffa Sairaan kaunis maailma oli aiheeltaan rankka: alaikäisten huumetokkurasta ja vaikeista perhesuhteista ei ole maassamme juurikaan leffoja tehty. Sen lisäksi elokuvan dialogi nosti valmistumisvuonnaan moraalisen närkästyksen, sillä vittu-sana toistui enemmän kuin mihin oli totuttu.

Alunperin elokuvan piti käsitellä isän ja pojan vaikeaa suhdetta, mutta painopisteet ja käsittelytapa muuttuivat, kun Lampela tutustui helsinkiläisiin huumenuoriin ja -lapsiin. Yhdessä Tove Idströmin kanssa valmistui rankka käsikirjoitus, jossa on niin reipasta nuorisokieltä ja kiroilua, että osa kriitikoista katsoi dialogin ymmärrettävyyden kärsivän Pasilan pohjoispuolella.

Arttu Kapulainen elokuvassa Sairaan kaunis maailma.
Arttu Kapulainen on Papu. Arttu Kapulainen elokuvassa Sairaan kaunis maailma. Kuva: Yle Kuvapalvelu Arttu Kapulainen,Sairaan kaunis maailma

Elokuvan päähenkilöt ovat 13-16-vuotiaat ajelehtivat nuoret Ippe, Papu ja Miia. Heille huumeet ovat yksi jännä juttu biletyksen joukossa. Nuoria näyttelevät näyttelijä Leena Uotilan poika Arttu Kapulainen, näyttelijä Pertti Sveholmin tytär Pihla Penttinen ja teatterinjohtaja Reino Braggen poika Joonas Bragge. Kaikki nuoret ovat rooleissaan sairaan hyviä, huomaa että he ovat näyttelijäperheistä: näyttelemiseen liity mitään keinotekoista itsetehostusta.

Elokuvan visuaaliseksi tyyliksi on valittu vääristynyt väritodellisuus, joka saa kuvat hehkumaan oransseina, keltaisina ja vihreinä. Kuvaaja Harri Räty sai työstään Jussi-patsaan, kuten leikkaaja Kimmo Taavilakin. Lisäksi leffa palkittiin vuoden parhaana elokuvana. Myös äänisuunnittelija Pekka Karjalainen on tehnyt hienoa työtä oudon huumemaailman hahmottamisessa. Leffan musiikkina soi muun muassa Suburban Tribe.

Elokuvan kerrontatapa ja ulkoasu viittaa 1990-luvun mainosestetiikkaan ja popvideoihin, ja niistä voi halutessaan etsiä kaikuja sellaisista merkkiteoksista kuin Danny Boylen Trainspotting (1996) ja Spike Leen elokuvat Clockers (1995) ja Crooklyn (1994).

Joonas Bragge ja Jyri Ojansivu elokuvassa Sairaan kaunis maailma.
Sairaan kauniin maailman värimaailma on huomionarvoinen. Joonas Bragge ja Jyri Ojansivu elokuvassa Sairaan kaunis maailma. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sairaan kaunis maailma,Joonas Bragge
 • Sairaan kaunis maailma (1997) Ohjaus ja käsikirjoitus Jarmo Lampela, dramatugia Tove Idström. Rooleissa Arttu Kapulainen, Joonas Bragge, Pihla Penttinen, Ilkka Koivula, Kati Outinen, Pekka Valkeejärvi, Jyri Ojansivu. Tuotanto Lasihelmi Filmi Oy.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema