Hyppää pääsisältöön

Sairas siili tarvitsee lämpöä, energiaa ja eläinlääkärin tarkastuksen

Loppusyksy on siilien selviytymisen kannalta kriittistä aikaa. Vaikka suuri osa siileistä onkin jo vetäytynyt horrostamaan, saattaa pihamaalle hakeutua huonokuntoinen tai aliravittu siili. Jos näet pihallasi apua tarvitsevan siilin, älä jätä sitä pulaan. Siili on rauhoitettu eläin, mutta luonnosuojelulaki velvoittaa auttamaan sairaana, vahingoittuneena tai muuten avuttomassa tilassa olevaa rauhoitettua eläintä

Siilit viihtyvät ihmisasutuksen läheisyydessä ja ne ovatkin ns. ihmisen seuralaiseläimiä. Ne ovat yöeläimiä, joten jos pihalla kököttää siili keskellä päivää, on syytä tarkastaa siilin kunto.

- Siilit osaavat hakea apua ihmisiltä silloin, kun ne sitä tarvitsevat, kertoo oululainen Siili-Sepponakin tunnettu Seppo Pörhö.

Seppo Pörhö on hoivannut siilejä seitsemän vuoden ajan. Kaikki alkoi, kun hän havaitsi pihamaallaan huonokuntoisen siilin. Siili otettiin kiinni, ja hoidettiin kuntoon. Siili toipui lopulta niin hyvin, että se saatiin horrostamaan. Ilman Sepon apua, siilillä ei olisi ollut toivoakaan selviytyä talvesta. Siitä lähtien siilit ovatkin pitäneet Sepon ja hänen vaimonsa Paulan kiireisinä.

Kuvassa Seppo Pörhö siilin kanssa
Seppo "Siili-Seppo" Pörhö on auttanut satoja siilejä. Kuvassa Seppo Pörhö siilin kanssa Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus siili,siiliseppo

Jos havaitset pihapiirissäsi siilin, toimi näin:

Lähesty siiliä rauhallisesti.

Jos siili esimerkiksi hengittää kovaäänisesti, yskii, tutisee, pyörii ympyrää, jos siinä on näkyviä haavoja tai jos se on huomiota herättävän pienikokoinen, tarvitsee se apua.

Ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai eläinlääkärille ja kerro havainnostasi tai etsi apua Siili kiikarissa -sivustolta. Apua voi kysyä myös esimerkiksi tai Facebookin Siilien ystävät -ryhmästä ja Siili kiikarissa -sivulta.

Kuvassa siili ihmisen kädessä.
Pimpula-siili Kuvassa siili ihmisen kädessä. Kuva: Puoli seitsemän / Niina Mattus siili

Siilin ensiapu

Suojaa kätesi paksuilla hanskoilla ja ota siili kiinni. Siili saattaa vetäytyä kerälle tai sähistä. Jos saat käsiisi haavoja siilin piikeistä, niin desinfioi ne. Muutenkin aina siiliä käsiteltäessä on hyvä pitää hanskoja käsissä ja huolehtia omasta hygieeniasta.

Siili on suurella todennäköisyydellä näin syksyllä alilämpöinen, joten se pitää saada lämpimäksi. Tuo siili sisälle lämpimään. Vuoraa pahvilaatikko sanomalehdillä ja pyyhkeillä. Laita siili laatikkoon. Lisää laatikkoon kuumavesipullo: täytä esimerkiksi tyhjä 1,5 litran limupullo kuumalla vedellä. Kääri pullo pyyhkeeseen tai laita se villasukkaan ja aseta siilin viereen. Vaihda vesi, kun se alkaa jäähtyä. Pahvilaatikko ei ole hyvä tila siilin pitkäaikaisempaan hoitoon, koska siili raapi itsensä helposti ulos laatikosta.

Siili kärsii melko varmasti nestehukasta, joten on tärkeä saada se juomaan. Jos siili ei juo itse kupista, anna sen suuhun ruiskulla hunajalla makeutettua vettä: ota siili syliisi ja pidä sitä pystyasennossa juottamisen ajan, jotta neste ei mene keuhkoihin.

Ruoki siili. Muista, ettei siilille saa syötää maito- tai viljatuotteita. Liota kissan tai koiran kuivamuona pehmeäksi ja tarjoa sitä siilille. Ruoki siili ruiskulla, jos se ei itse syö. Ruiskuruokintaan soveltuvia ruokia ovat ns. kissojen ja koirien toipilasruuat, joita saa eläinlääkäriasemilta ja jotka muutenkin ovat erinomaisia ruokia heikkokuntoisille siileille. Katso oikea ruokkimisasento jutun ohessa olevasta insertistä. Ruokkimisasento voisi olla hiukan pystympi, mutta tässä tapauksessa ruokailija oli jo tottunut ruiskusta syöjä, jolloin ruuan keuhkoin menemisen vaaraa ei ollut.

Anna siilin levätä rauhassa.

Käytä siili eläinlääkärillä tai toimita se esimerkiksi Korkeasaaren villieläinsairaalaan, mistä annetaan jatko-ohjeet siilin hoitoon.

Lue myös:

Ethän vaan jätä eläintä pulaan?

Ohjeita siilin talvipesän rakentamiseen löytyy täältä, täältä ja täältä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän