Hyppää pääsisältöön

Täältä tullaan elämä – kulttileffa tarkkisnuorista stadissa

Esa Niemelä ja Kati Outinen elokuvassa Täältä tullaan elämä.
Esa Niemelä ja Kati Outinen koululaisina. Esa Niemelä ja Kati Outinen elokuvassa Täältä tullaan elämä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kati Outinen,Täältä tullaan elämä

Tapio Suomisen ohjaama Täältä tullaan elämä oli vuoden 1980 katsotuin kotimainen, ja yhä edelleen se vetoaa katsojiin vimmaisella vilpittömyydellään.

Jussi, Pete ja Hakkarainen ovat elokuvan nuoret kapinalliset: helsinkiläisen lähiön yläasteen tarkkailuluokkaa käyvä kolmikko, joka verhoaa oman epävarmuutensa koviksen roolin ja häiriökäyttäytymisen taakse. Perheet ovat rikkonaisia, koulu ei kiinnosta, eikä lähiönuorilla ole asiaa keskustan jengeihin.

Nuorten sopeutumaton juurettomuus nousee hallitsevaksi, kun kokoontumispaikkana toiminut vallattu talo, maineikas Kill City, jyrätään matalaksi ja nuoret ajautuvat kadulle.

Törmäys aikuisten määräysvallan kanssa on väistämätön, vaikka pehmentävänä elementtinä hääriikin tarkkailuluokan sympaattinen opettaja Pappa.

Vuonna 1979 kuvattu elokuva kohahdutti aikoinaan realismillaan: heti elokuvan alussa nähdään dokumentaarisesti kuvattu synnytys, ja muutenkin nuorten elämästä välittyvä kuva on kaunistelematon ja naturalistinen.

Kun tarkkisluokan Lissu poistui "kuselle ja runkulle", joutui tyly repliikki vuosikymmeniksi sensuurin hampaisiin.

Vaikka Täältä tullaan elämä ei kerro suoraan punkkareista ja diinareista, jotka yleensä olivat puheenaiheina tuon ajan helsinkiläisissä nuorisokeskusteluissa, on elokuva hyvin realistisesti kiinni ajassaan ja nuorisokulttuurin virtaukset aistittavissa.

Päähenkilöiden kapinahenki ja artikuloimaton viha yhteiskuntaa ja aikuisten sääntöjä kohtaan on helposti tunnistettavaa.

Leffan soundtrackina soi moneen makuun sopeutunutta punkrokkia, Pelle Miljoonaa ja Maukka Perusjätkää.

Koulumaailman kritiikki kietoutuu peruskoulu-uudistukseen, joka Suomessa toteutettiin asteittain siten, että viimeisenä uudistuksen piiriin astui pääkaupunkiseutu vuonna 1978.

Tasa-arvoisuutta korostava uudistus toi mukanaan tarkkailuluokat, jotka käytännössä vain kärjistivät oppilaiden eroja ja löivät sosiaalisia leimoja tukea tarvitseviin.

Nuorten näyttelijöiden läsnäolo on luontevaa ja magneettista, pieni epävarmuus tuntuu vain lisäävän katu-uskottavaa rosoisuutta.

Vaikuttavan Jussin roolin tekevä Esa Niemelä siirtyi sittemmin kameran toiselle puolelle, kuvaajaksi Yleisradioon.

Naispääosassa tarkkailuluokan unohtumattomana Lissuna nähdään sittemmin maan arvostetuimpien näyttelijöiden joukkoon noussut Kati Outinen.

Ohjaaja löysi 18-vuotiaan Outisen Oulunkylän näytelmäkerhosta; vuonna 1980 Outinen kirjoitti ylioppilaaksi, pääsi Teatterikorkeakouluun ja suoritti teatteritutkinnon neljässä vuodessa.

Lissun rooli toi Kati Outiselle heti uran alkuun Jussi-kunniakirjan; sittemmin Jussi-patsaita on kertynyt peräti kolme, kaikki Aki Kaurismäen ohjaamista elokuvista.

Elokuvasta nähdään restauroitu digitaalinen HD-kopio.

Esa Niemelä elokuvassa Täältä tullaan elänä.
Esa Niemelä elokuvassa Täältä tullaan elänä. Kuva: Yle Kuvapalvelu esa niemelä,Täältä tullaan elämä
  • Täältä tullaan elämä (1980) N: Esa Niemelä, Kati Outinen, Tony Holmström, Uula Laakso, Pertti V. Reponen, Risto Piskunen, Amirouche Haleyi. Käsikirjoitus Pekka Aine ja Yrjö-Juhani Renvall. Ohjaus Tapio Suominen. Tuotanto Sateenkaarifilmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa