Hyppää pääsisältöön

Täältä tullaan elämä – kulttileffa tarkkisnuorista stadissa

Esa Niemelä ja Kati Outinen elokuvassa Täältä tullaan elämä.
Esa Niemelä ja Kati Outinen koululaisina. Esa Niemelä ja Kati Outinen elokuvassa Täältä tullaan elämä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kati Outinen,Täältä tullaan elämä

Tapio Suomisen ohjaama Täältä tullaan elämä oli vuoden 1980 katsotuin kotimainen, ja yhä edelleen se vetoaa katsojiin vimmaisella vilpittömyydellään.
Teemalla torstaina 1.12. klo 21.55. Areenassa vain suorana.

Jussi, Pete ja Hakkarainen ovat elokuvan nuoret kapinalliset: helsinkiläisen lähiön yläasteen tarkkailuluokkaa käyvä kolmikko, joka verhoaa oman epävarmuutensa koviksen roolin ja häiriökäyttäytymisen taakse. Perheet ovat rikkonaisia, koulu ei kiinnosta, eikä lähiönuorilla ole asiaa keskustan jengeihin.

Nuorten sopeutumaton juurettomuus nousee hallitsevaksi, kun kokoontumispaikkana toiminut vallattu talo, maineikas Kill City, jyrätään matalaksi ja nuoret ajautuvat kadulle. Törmäys aikuisten määräysvallan kanssa on väistämätön, vaikka pehmentävänä elementtinä hääriikin tarkkailuluokan sympaattinen opettaja Pappa.

Vuonna 1979 kuvattu elokuva kohahdutti aikoinaan realismillaan: heti elokuvan alussa nähdään dokumentaarisesti kuvattu synnytys, ja muutenkin nuorten elämästä välittyvä kuva on kaunistelematon ja naturalistinen. Kun tarkkisluokan Lissu poistui "kuselle ja runkulle", joutui tyly repliikki vuosikymmeniksi sensuurin hampaisiin.

Vaikka Täältä tullaan elämä ei kerro suoraan punkkareista ja diinareista, jotka yleensä olivat puheenaiheina tuon ajan helsinkiläisissä nuorisokeskusteluissa, on elokuva hyvin realistisesti kiinni ajassaan ja nuorisokulttuurin virtaukset aistittavissa. Päähenkilöiden kapinahenki ja artikuloimaton viha yhteiskuntaa ja aikuisten sääntöjä kohtaan on helposti tunnistettavaa. Leffan soundtrackina soi moneen makuun sopeutunutta punkrokkia, Pelle Miljoonaa ja Maukka Perusjätkää.

Koulumaailman kritiikki kietoutuu peruskoulu-uudistukseen, joka Suomessa toteutettiin asteittain siten, että viimeisenä uudistuksen piiriin astui pääkaupunkiseutu vuonna 1978. Tasa-arvoisuutta korostava uudistus toi mukanaan tarkkailuluokat, jotka käytännössä vain kärjistivät oppilaiden eroja ja löivät sosiaalisia leimoja tukea tarvitseviin.

Nuorten näyttelijöiden läsnäolo on luontevaa ja magneettista, pieni epävarmuus tuntuu vain lisäävän katu-uskottavaa rosoisuutta. Unohtumattoman Jussin roolin tekevä Esa Niemelä siirtyi sittemmin kameran toiselle puolelle, ja työskentelee Yleisradiolla kuvaajana. Naispääosassa tarkkailuluokan Lissuna nähdään sittemmin maan arvostetuimpien näyttelijöiden joukkoon noussut Kati Outinen.

Ohjaaja löysi 18-vuotiaan Outisen Oulunkylän näytelmäkerhosta; vuonna 1980 Outinen kirjoitti ylioppilaaksi, pääsi Teatterikorkeakouluun ja suoritti teatteritutkinnon neljässä vuodessa. Lissun rooli toi Kati Outiselle heti uran alkuun Jussi-kunniakirjan; sittemmin Jussi-patsaita on kertynyt peräti kolme, kaikki Aki Kaurismäen ohjaamista elokuvista.

Elokuvasta nähdään uusi, vuonna 2016 restauroitu digitaalinen HD-kopio.

Esa Niemelä elokuvassa Täältä tullaan elänä.
Esa Niemelä elokuvassa Täältä tullaan elänä. Kuva: Yle Kuvapalvelu esa niemelä,Täältä tullaan elämä
 • Täältä tullaan elämä (1980) N: Esa Niemelä, Kati Outinen, Tony Holmström, Uula Laakso, Pertti V. Reponen, Risto Piskunen, Amirouche Haleyi. Käsikirjoitus Pekka Aine aj Yrjö-Juhani Renvall. Ohjaus Tapio Suominen. Tuotanto Sateenkaarifilmi Oy.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema