Hyppää pääsisältöön

Tomas - kovisteini etsii paikkaansa

Arttu Kapulainen elokuvan Tomas nimiroolissa (1996).
Arttu Kapulainen elokuvan Tomas nimiroolissa (1996). Kuva: Yle Kuvapalvelu Arttu Kapulainen,tomas,Raimo O. Niemi

Tomas on 13-vuotias herkkäkasvoinen kovis, onneton, yksinäinen häirikkö, joka kamppailee löytääkseen paikkansa maailmassa. Valmiit tienviitat osoittavat koulukotiin ja rikoksen poluille, mutta Tomas etsii omaa tietään.

Risto Hyppösen käsikirjoittama ja Raimo O. Niemen ohjaama nuorisoelokuva kertoo Tomaksesta, jolle elämä on antanut ankeat eväät: äiti on jättänyt perheensä ja muuttanut Ruotsiin, isä on alkoholisoitunut ja väkivaltainen, ystävät ovat samoja onnettomia kulkijoita kuin Tomas itsekin maailmassa, jossa ystävyyden hinta on savukekartonki.

Tomas joutuu kesäksi poikakotiin, jossa alkaa taistelu olemassaolosta. Hän pakenee autiolle saarelle, josta poliisi korjaa robinsonin takaisin yhteiskunnan suojiin. Karkumatka ei kuitenkaan jää viimeiseksi, vaan Tomas toteuttaa uuden huolellisemmin valmistellun pakomatkan joka sekin päättyy nolosti.

Vielä kerran Tomaksen on paettava, mutta tällä kertaa kohti onnellisempaa tulevaisuutta, kohti uutta tutustumista äitiinsä ja ennen kaikkea itseensä.

Tomaksena nähdään vähäeleisesti ja vakuuttavasti näyttelevä 14-vuotias Arttu Kapulainen, näyttelijä Leena Uotilan ja kirjailija Henri Kapulaisen poika. Kapulainen, joka oli aiemmin esiintynyt parissa lyhytelokuvassa, sai roolistaan tulokas-Jussin. Seuraavana vuonna hänet nähtiin elokuvassa Sairaan kaunis maailma. Kapulainen valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2011, ja hän on esiintynyt aikuisena useissa elokuvissa.

 • Tomas (1995) Ohjaus: Raimo O. Niemi. Käsikirjoitus Risto Hyppönen. Rooleissa Arttu Kapulainen, Janika Jokela, Matti Onnismaa, Tero Jartti, Antti Merilehto. Tuotanto Filminor Oy.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema