Moni tuntee minut aktiivisena kilpaperhokalastajana ja sen nojalla minut esitellään myös Eränkävijöissä. Tällä hetkellä aktiivisia kilpailijoita perhokalastuksen parissa on Suomessa noin 150 henkeä. Mutta mistä itse asiassa on kyse, kun puhutaan kilpaperhokalastuksesta?
Suomi on kilpailujen luvattu maa. Täällä on kilpailtu suurin piirtein kaikessa aina kännykänheitosta eukonkantoon. Myös erilaisissa kalastuskilpailuissa on täällä pitkät perinteet. Kilpailtavista kesälajeista tuntemattomampi on perhokalastus. Siinä on kilpailtu Suomen mestaruuksista nykymallissaan vuodesta 1991 asti. Suomelta osallistuu vuosittain joukkueita myös lajin EM- ja MM-kilpailuihin.

Perhokalastuskilpailuissa mitataan kalastajan sopeutumiskyky
Itse olen kilpaillut perhokalastuksessa vuodesta 1999. Palkintokaapistani löytyy muun muassa ainoana Suomessa kolme henkilökohtaista Suomen mestaruutta ja yksi MM-joukkuehopea. Suomessa kansainväliset edustusjoukkueet valitaan nelivuotisen ranking-järjestelmän perusteella.
Perhokalastuskilpailuissa saaliin pituus ja määrä sekä kalastajan tasaisuus läpi kilpailun ovat kilpailijoiden paremmuuteen vaikuttavat tekijät. Saaliin painolla ei ole merkitystä. Kalat mitataan jokaiselle kilpailijalle kohdistetun valvojan toimesta ja mittauksen jälkeen ne lasketaan takaisin vapauteen.
Kilpailuissa on pystyttävä sopeutumaan vaativiin olosuhteisiin ja löydettävä kussakin tilanteessa toimivat perhot sekä tekniikat.
Ehkä suurin ero vapaa-ajan kalastuksen ja kilpaperhokalastuksen välillä on se, että vapaa-aikana voi itse valita ajan ja paikan, missä haluaa kalastaa. Kilpailussa ajankohta on ennalta määrätty ja paikat arvotaan kilpailun aluksi. Kalan saannin kannalta kaksi varsin tärkeää elementtiä tulee siis valmiiksi annettuna. Kilpailuissa on pystyttävä sopeutumaan vaativiin olosuhteisiin ja löydettävä kussakin tilanteessa toimivat perhot sekä tekniikat.

Kilpaperhokalastus on vaativaa urheilua
Perhokalastus on todellinen urheilulaji. Kuten esimerkiksi ampumahiihdossa, laji sisältää fyysisyyttä ja tarkkuutta vaativat elementit. Kolmituntisen kisajakson mittainen vesijuoksu-urakka virtaavassa vedessä vaatii kuntoa. Samaan aikaan pitää pystyä heittämään ja kalastamaan tarkasti ilman, että fyysinen rasitus laskee keskittymis- tai suorituskykyä.
Kilpaperhokalastus on nykyään myös kansainvälisesti tunnustettu urheilulaji. Tämän johdosta laji on ollut Maailman Antidopingtoimiston (WADA) listoilla puolenkymmentä vuotta. Itse olen saanut "kunnian" olla maailman historian ensimmäinen dopingtestattu kilpaperhokalastaja. Kutsu testeihin kävi itselläni Slovenian MM-kilpailuissa vuonna 2012, kun testausta järjestettiin ensimmäisen kerran. Sittemmin dopingtestit ovat kuuluneet normaalina osana kansainvälisten kilpailujen ohjelmaan.
Jarkko Suominen
Eränkävijöiden kolmannessa jaksossa selvitettiin, miten Riikka pärjäsi kolminkertaista suomenmestaria vastaan kalastuskisassa. Eränkävijät sunnuntaisin klo 18:15 YLE TV1.