Hyppää pääsisältöön

18.10. Teeman Elävä arkisto: Maaritin harvinainen nauhoitus julki Love Recordsin 50-vuotisjuhlan kunniaksi

Muusikko Maarit Hurmerinta laulaa TV2:n "Iltatähti" ohjelmassa.
Maarit Iltatähti -ohjelmassa 70-luvun puolivälissä. Muusikko Maarit Hurmerinta laulaa TV2:n "Iltatähti" ohjelmassa. Maarit Hurmerinta

”Love Recordsin panos suomalaisessa populaarimusiikissa on mittaamattoman arvokas.” Näin toteaa muusikko Maarit Hurmerinta tuoreessa Arkistovieraana-haastattelussa. Nyt lokakuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta levy-yhtiö Love Recordsin perustamisesta. Teema tarjoaa musiikillisen muistoretken Love Recordsin aikaan ja arvomaailmaan, jossa musiikki meni kaupallisen menestyksen edelle.

”Mulla nousi pala kurkkuun ja melkein kyynel herahti silmäkulmaan, kun kuulin, että nämä nauhat ovat sittenkin olemassa ja sain nähdä ne!”, Maarit huokaisee. Ylen arkistosta löytyi marraskuussa 1976 tehdyn Iltatähti-ohjelman työnauhoja, joissa esiintyy Hurmerinta–Sorvali Big Band. Bändin huikea soittokunto käy hienosti ilmi Ylen tv-studiolla tehdystä livetaltioinnista.

Tätä varsinaista Iltatähti-ohjelman jaksoa ei enää arkistosta löydy, mutta hiljattain löydettiin työnauhoja, joilta nähdään Maaritin esittämät kaksi kappaletta Jimi Hendrixin Bold as Love ja Sami Hurmerinnan Ballad of My Love ja ne kuullaan ja nähdään nyt ensimmäisen kerran tuon 40 vuotta sitten esitetyn Iltatähden jälkeen. Välissä Frank Robson esittää Sami Hurmerinnan kappaleen Storm.

Nauhojen kalleus pakotti kierrätykseen

Ylessä ei tarkoituksella tuhottu nauhoja, mutta nauhamateriaalin kalleuden vuoksi samoja nauhoja oli pakko käyttää uudelleen. Ne ”jyrättiin” puhtaaksi ja samaa nauhaa saatettiin käyttää kymmenenkin ohjelman tekoon. Toisinaan ohjelmien tekijät eivät kuitenkaan noudattaneet yhtiössä määrättyjä nauhojen tiukkoja kierrätyssääntöjä, vaan ”hukkasivat” työnauhat omiin arkistoihinsa.

Näitä aarteita putkahtaa aina silloin tällöin esiin ja yksi tällainen on Hurmerinta–Sorvali Big Bandin sessionauhat vuodelta 1976.

Love Records oli Maaritille henkinen koti ja työpaikka

Maarit Hurmerinta päätyi Love Recordsille niin sanotusti kerta kuulemalla. Perjantai-iltapäivällä yhtiön toimitusjohtajalle Atte Blomille toimitettiin treenikämpällä äänitetty c-kasetti, jossa Maarit lauloi muutaman kappaleen. Atte Blom kuunteli Maaritin laulua yhden biisin verran ja totesi, että haluaa tavata kyseisen laulajan mahdollisimman pian. Blom ei pohtinut demon huonolaatuisuutta, tai sitä voisiko laulaja olla kaupallisesti kannattava satsaus. Hän tunnisti Maaritin lahjakkuuden ja valmiin potentiaalin taiteilijana. Ja se riitti.

Maanantaina Maarit oli jo Blomin vieraana Love Recordsin tiloissa ja sai kiinnityksen levy-yhtiöön. Vuosi oli 1972 ja siitä alkoi Maarit Hurmerinnan ura, joka jatkuu edelleen.

”Olin varmaan jo 4-vuotiaana päättänyt, että minusta tulee laulaja, mutta kyllä silti kaikki kävi loppujen lopuksi hurjan nopeasti. En ollut henkisesti ihan valmis niin nopeaan unelmien toteutumiseen”, Maarit hymyilee muistoilleen.

Maarit pääsi levyttämään Love Recordsille, mutta keikka- tai muitakaan tuloja hänellä ei vielä ollut. Levy-yhtiössä 19-vuotiasta artistia haluttiin tukea myös siviilielämän puolella

”Atte palkkasi minut konttoristiksi. Olin varmaan noin vuoden verran siinä hommassa ennen kuin musiikki alkoi elättämään. Hoidin kaikenlaisia asioita laskutuksesta kahvinkeittoon. Aamuherätykset olivat vaikeita ja laskutuksessa en varmaan ollut hirveän hyvä, mutta parhaani yritin ja olin tosi kiitollinen työpaikasta!” Maarit hymyilee.

Wigwam esiintyy TV1:n ohjelmassa "Plyysiä ja hyvää musiikkia" 1974
Wigwam oli Love Recordsin tärkeimpiä yhtyeitä 70-luvulla. Wigwam esiintyy TV1:n ohjelmassa "Plyysiä ja hyvää musiikkia" 1974 Kuva: Yle / Håkan Sandblom WigWam

Briljanttia kykyjen tunnistusta

Maaritin kiinnitystä Love Recordsiin voi pitää malliesimerkkinä siitä miten levy-yhtiö varsin usein toimi. Artistit valittiin sisältö edellä, ei kaupallisin perustein. Atte Blom ja Otto Donner vastasivat etupäässä Love Recordsin musiikillisista linjauksista ja he löysivät toinen toistaan hienompia artisteja, joita pelkästään suuriin myyntilukuihin pyrkivä levy-yhtiö ei ehkä koskaan olisi päästänyt levyttämään.

”Olen aina jaksanut ihmetellä ja kiitellä sitä näkemyksellisyyttä ja rohkeutta mitä Atella ja Otolla oli”
Atte Blom
Atte Blom Atte Blom Atte Blom

1970-luvulla monien levy-yhtiöiden tuotantoa hallitsivat käännösiskelmät, mutta Love Records teki asian toisin ja julkaisi musiikkia, mitä muut eivät julkaisseet.

”Jos Love Recordsia ei olisi koskaan ollut olemassa, niin voi vain arvailla kuinka paljon kalpeampaa ja köyhempää suomalainen populaarimusiikki olisi. Olen aina jaksanut ihmetellä ja kiitellä sitä näkemyksellisyyttä ja rohkeutta mitä Atella ja Otolla oli. Se työ on edelleen mittaamattoman arvokasta”, Maarit toteaa.

Maarit on mukana Helsingin Kulttuuritalolla 24. marraskuuta 50 VUOTTA LOVEA! -juhlakonsertissa, jossa nähdään lukuisa joukko Love Records artisteja.

Rakkaudesta musiikkiin

Love Records perustettiin vuonna 1966 ja 1970-luvulla Love Recordsista tuli kotimaisen rockin, jazzin, teatterimusiikin, poliittisten laulujen, etnisen ja lastenmusiikin johtava merkki. Toiminta-aikanaan yhtiö julkaisi lähes 400 albumia ja yli 300 singleä.

Taloudelliset ongelmat alkoivat lamavuonna 1977. Vuosien 1977–78 taitteessa Love irtisanoi suurimman osan työntekijöistään ja solmi EMI-yhtiön kanssa jakelu- ja lisenssisopimuksen. Se ei kuitenkaan pelastanut tilannetta, ja raskaasti velkaantunut yhtiö haettiin konkurssiin kesällä 1979. Musiikkia rakkaudella -dokumentti on lähetetty ensi kerran vain muutama kuukausi ennen Love Recordsin konkurssia.

Lue lisää:

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa