Hyppää pääsisältöön

Akuutti kysyy: Oletko sinä suorittaja?

Oletko sinä suorittaja -kysely
Oletko sinä suorittaja -kysely Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Suorittamisesta ja suoriutumisesta puhutaan nykyään paljon. Elämän joka osa-alueella pusketaan eteenpäin to do -listojen merkintöjä yliviivaten – mitä enemmän kalenterimerkintöjä ja tekemistä, sen parempi ihminen. Liikunta ja ruokailutkin ovat lipsahtaneet nautinnon sijaan kontrolloiduksi tekemiseksi. Tulevatko vaatimukset ulkopuolelta vai luommeko tarpeen äärimmilleen viritetystä elämästä itse? Mitä liiallinen suorittaminen ihmiselle tekee? Missä kulkee hallitun ja liiallisen suorittamisen raja?

Oletko sinä suorittaja?

Onko sinulla kokemuksia suorittamisesta ja suorittajuudesta? Kerro meille oma tarinasi nimettömänä, mutta merkitse kirjoitukseesi sukupuolesi sekä ikäsi. Paina lopuksi LÄHETÄ-nappia. Julkaisemme kirjoitukset viikon lopussa suorittamista käsittelevän artikkelin yhteydessä.

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Piikkikammo varjosti Sannan raskautta: "Selvisin hormonipistoksista tukihenkilön avulla"

  Piikkikammoa voi helpottaa moni eri tavoin.

  Sannan elämää on lapsuudesta asti haitannut järjellä selittämätön ilmiö – piikkikammo. Raskaaksi tuleminen oli Sannalle yhtä piinaa. Joka kymmenes suomalainen kärsii jostakin pelosta niin, että se haittaa elämää tai toimintakykyä. Voiko fobiasta koskaan päästä lopullisesti eroon? Lue myös altistushoidon pienet askeleet.

 • Uusi hoitomuoto voi mullistaa leukemian hoidon – kantasolusiirtoihin enemmän mahdollisuuksia

  Uusi kantasolusiirtohoito haastaa perinteisen menetelmän.

  Uusi lupaava haploidenttinen kantasolusiirtohoito mahdollistaa lähisukulaisen kantasolusiirteen käytön esimerkiksi leukemiapotilaalle, vaikka siirteen yhteensopivuus olisikin potilaan kanssa vain puolet toivotusta täydellisesti sopivasta siirteestä. Perinteisillä kantasolusiirtomenetelmillä tämä ei ole ollut mahdollista vaikeiden hylkimisreaktioiden vuoksi.

 • Lenni-pojan leukemian hoito tähtää kantasolusiirtoon: “Sopiva kudostyyppi voi löytyä keneltä tahansa”

  Kantasolusiirto mahdollistaisi Lennin pysyvän paranemisen.

  Leukemiaa sairastavan 7-vuotiaan Lenni Korhosen syöpähoitojen tähtäin on kantasolusiirrossa. Siirto on pysyvää paranemista tavoitteleva hoito, jonka mahdollistaja voi olla kuka tahansa terve, alle 40-vuotias luovuttajarekisteriin liittynyt henkilö. Henkilö, jolla on kudostyyppi kohdillaan ja ennen kaikkea halu auttaa.

 • Tiesitkö tämän B12-vitamiinista?

  B12 on aivoille ja hermostolle välttämätön vitamiini.

  B12 on aivoille ja hermostolle välttämätön vitamiini. Sen puutostila voi johtaa vakaviin oireisiin, kuten anemia tai tuntoaistin ja muistin häiriöt. Useimmat meistä saavat B12-vitamiinia riittävästi ravinnosta, mutta riskiryhmään kuuluvat ennen kaikkea ikääntyneet ja vegaanit.