Hyppää pääsisältöön

Akuutti kysyy: Oletko sinä suorittaja?

Oletko sinä suorittaja -kysely
Oletko sinä suorittaja -kysely Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Suorittamisesta ja suoriutumisesta puhutaan nykyään paljon. Elämän joka osa-alueella pusketaan eteenpäin to do -listojen merkintöjä yliviivaten – mitä enemmän kalenterimerkintöjä ja tekemistä, sen parempi ihminen. Liikunta ja ruokailutkin ovat lipsahtaneet nautinnon sijaan kontrolloiduksi tekemiseksi. Tulevatko vaatimukset ulkopuolelta vai luommeko tarpeen äärimmilleen viritetystä elämästä itse? Mitä liiallinen suorittaminen ihmiselle tekee? Missä kulkee hallitun ja liiallisen suorittamisen raja?

Oletko sinä suorittaja?

Onko sinulla kokemuksia suorittamisesta ja suorittajuudesta? Kerro meille oma tarinasi nimettömänä, mutta merkitse kirjoitukseesi sukupuolesi sekä ikäsi. Paina lopuksi LÄHETÄ-nappia. Julkaisemme kirjoitukset viikon lopussa suorittamista käsittelevän artikkelin yhteydessä.

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala.
Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala. Kuva: Yle, Tero Kyllönen näkövammaiset
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti (ohjelma)
Kommentit
 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.

 • Tiesitkö tämän vadelmasta?

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista.

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista – siksi sen syöminen tekee erityisen hyvää suolistolle. Vadelman on todettu ennaltaehkäisevän monia kroonisia sairauksia ja estävän syöpäsolujen kasvua.