Hyppää pääsisältöön

Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet

Claude Lanzmann
Claude Lanzmann Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah,teeman kulttuuri

"Shoah ei ole elokuva henkiinjäämisestä. Se on elokuva kuolemasta."
Dokumentti Shoahin ohjaajasta Teemalla 21.1. klo 22.45. Areenassa 14 päivää.

Vuonna 1985 valmistunut Shoah on elokuvahistorian kuuluisimpia dokumenttielokuvia. Yli yhdeksän tunnin mittainen dokumenttielokuva Euroopan juutalaisten holokaustista oli Claude Lanzmannin merkkiteos ja elämäntyö. Lanzmann kertoo elokuvansa pitkistä ja kivuliaista syntyvaiheista Adam Benzinen dokumentissa Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet.

Shoahin ensi-illan 30-vuotispäivän kunniaksi valmistunut dokumentti kertoo Lanzmannin työstä, ja siinä on mukana digitaalisesti restauroitua, ennen esittämätöntä materiaalia Shoahin kuvauksista. Se sai Oscar-ehdokkuuden lyhyiden dokumenttien sarjassa vuonna 2016.

Lanzmann aloitti Shoahin teon jo vuonna 1973. Teos valmistui vuonna 1985. Suurteoksen työprosessin aikana kirkasotsainen journalisti vanheni enemmän kuin kalenterin mukaiset kaksitoista vuotta.

 • Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet (Claude Lanzmann: Spectres Of The Shoah), Saksa 2015. Ohjaus Adam Benzine.

Shoah esitetään DocPoint-festivaalilla Helsingissä 28.–29.1.2017.

Kommentit
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema