Hyppää pääsisältöön

Kotimaisen rapin uranuurtaja Mariska palaa juurilleen ja haluaa pysyä siellä

Mariskan ura on kestänyt jo lähes 15 vuotta. Sinä aikana laulaja on päässyt eroon esiintymisjännityksestä ja löytänyt rapin uudelleen.

Mariskan Matador soi YleX:n Viikon albumina. // Kuva: YleX/Elina Leino

Mun nimi on Mariska, tarkasta tämä.

Moni muistaa Mariskanedellä mainitusta riimistä, joka kuulosti vuonna 2002 aivan uudelta ja erilaiselta suomalaisessa musiikissa.

Tarkista tämä -hitti on taattua räppimuija-Mariskaa, jollaisena moni yhä näkee artistin. Viimeisestä rap-levystä on kuitenkin jo aikaa, sillä Suden hetki -albumi ilmestyi vuonna 2005. Rapin jälkeen artisti suuntasi aivan toisenlaisille urille: yhdessä Pahat sudet -yhtyeen kanssa Mariska teki poppia ja iskelmää.

Vaikka Mariskan soolotuotanto ei viime vuosina ole ollut varsinaisesti nuoren yleisön suosikkimusiikkia, artistin sanoitusten kuulemiselta ei ole voinut välttyä. Mariskan lyriikoita ovat laulaneet muun muassa Antti Tuisku, Jenni Vartiainen ja Anna Puu. Artisti on myös tunnettu ja haluttu fiittaaja: hän on ollut mukana esimerkiksi Teflon Brothersin Lähiöunelmii-biisillä ja Kymppilinjan Minä-hitissä.

Nyt 11 vuotta viimeisen sooloalbumin jälkeen Mariska palaa juurilleen. Artisti julkaisee Matador-levyn, jossa kaikuvat selkeät hip hop -vaikutteet. Paluu konkretisoituu albumilla jopa niin paljon, että levyllä on biisi entiselle Mariskalle.

Artisti on koostanut albumilleen myös muita elementtejä uransa varrelta, poppia ja vähän iskelmällisyyttäkin.

- Tuntuu, että Matador kuvaa linjaa, jota tulen syventämään. Mutta rap ja rytmilaulu kiinnostavat tällä hetkellä eniten, Mariska sanoo.

"Snadisti pelle" Mariska

Idea kappaleesta entiselle itselle tuli Mariskan laulunopettajalta.

- Hän kehotti minua kirjoittamaan kirjeen nuorelle Mariskalle. En saanut kirjettä aikaiseksi ennen kuin tajusin, että minähän teen tästä biisin, artisti kertoo.

Entiselle-kappaleessa Mariska laulaa olleensa "snadisti pelle", mutta hyvällä tavalla. Nyt laulaja sanoo olevansa artistina rennompi ja itsevarmempi. Nuorempana vaivannut esiintymisjännityskin on karissut.

- Esiintyminen oli mulle aluksi vaikeaa. Toinen puoli musta haluaa olla esillä, toinen puoli on taas äärettömän ujo, Mariska toteaa.

- Enemmän nautin biisien kirjoittamisesta, tulivat ne sitten itselleni tai muille, artisti jatkaa.

Fanit pysyvät mukana, vaikka tyylit vaihtuvat

Vaikka Mariskan ura on ollut vaihteleva, fanit ovat jaksaneet kulkea mukana. Kannustajiin kuuluu edelleen esimerkiksi nainen, joka on yksi Mariskan ensimmäisistä faneista.

- Hän kommentoi vieläkin Facebookissa mun juttuja, mikä on tuntuu tosi hienolta. Vaikka parhaani oon tehnyt harhauttaakseni faneja, Mariska kertoo ja nauraa.

Mariska vertaa musiikkityyliensä vaihtelua hiekkakakkuihin. Kun laulaja on saanut uuden kakun rakennettua, hän on hyvin nopeasti hyppinyt sen maan tasalle ja rakentanut aivan uudenlaisen kakun.

- Mutta vilpittömästi sanottuna en oo suunnitellut rikkovani tätä uusinta kakkua. Haluan tehdä jotain pysyvämpää, Mariska sanoo.

Mariskan Matador soi YleX:n Viikon albumina.

Lue myös:

Räppäävä nainen on yhä naisräppäri – miksi sitä korostetaan omalla tapahtumalla?

YleX:n Ensinäytössä Mariskan Sotilaat-video: Kaunista tanssia ja raju jalka-amputaatio

Paluun tehnyt Mariska: Väsyin urani alussa haukkumiseen

Jenni Vartiainen: Mariska on jumalattoman lahjakas nainen