Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee?

Tiaisia ruokintapaikalla
Tiaisia ruokintapaikalla Kuva: Yle / Risto Salovaara Tiaiset,talitiainen,kuusitiainen,sinitiainen

Talvi on Suomessa eläville linnuille vaikein vuodenaika lyhyen päivänvalon, pakkasten ja lumipeitteen vuoksi. Yhdeksän lintua kymmenestä pakenee syksyllä etelään, koska linnuille sopivaa ruokaa on täällä talvella niukasti. Ravinnon saanti onkin tärkein ehto, jotta lintu voisi talvehtia maassamme. Jos ruokaa on riittävästi, useimmat linnut kyllä selviävät pakkasista.

Maalta talveksi kaupunkiin

Suomessa talvehtivilla linnuilla on monia sopeutumia, joita niille on kehittynyt vuosituhansien kuluessa talvesta selviytymiseksi. Parhaiten sopeutuneisiin talvilintuihimme kuuluvat metso, teeri ja muut kanalinnut. Kovimmilla pakkasilla ne pystyvät olemaan jopa 22–23 tuntia lumeen kaivamassaan onkalossa, kiepissä, jossa lämpötila ei nouse kovimmillakaan pakkasilla kuin joihinkin miinusasteisiin. Kanalinnut syövät oksanpätkiä, männynneulasia ja muuta huonosti sulavaa kasviruokaa, josta saatava energia ei riittäisi ilman lämpöenergian säästöä kiepissä.

Metsissä pysyttelevät myös useimmat tikat sekä hömö-, töyhtö- ja kuusitiaiset, hippiäiset, puukiipijät, pöllöt, korpit, närhet, kuukkelit ja muutamat muut metsälinnut. Sen sijaan tali- ja sinitiaiset, osa muistakin tiaisista ja tikoista sekä kana- ja varpushaukoista siirtyy asutuille seuduille talveksi.

Myös pääosaksi peltojen tuntumassa kesäaikaan elävät varikset, harakat ja osa närhistä muuttaa talveksi taajamiin, kyliin ja pihapiireihin. Avosoilta liki kaikki linnut häipyvät etelään, samoin merensaaristosta, sisävesiltä ja tunturipaljakoilta. Niinpä suuri osa talvehtivista linnuistamme keskittyykin asutuille seuduille.

Erilaisia lintujen ruokinta-automaatteja
Erilaisia ruokinta-automaatteja. Erilaisia lintujen ruokinta-automaatteja Kuva: Yle / Risto Salovaara Lintujen talviruokinta,ruokinta-automaatit
Erilaisia lintujen talviruokintamalleja
Erilaisia lintujen talviruokintamalleja Kuva: Yle / Risto Salovaara Lintujen talviruokinta

Lisäruoka houkuttelee siipiniekkoja

Voimme auttaa pihoillemme ja lähiympäristöömme talveksi saapuvia lintuja lisäruokinnalla. Yli 20 lajia käy yleisesti talviruokintapaikoilla, ja yhä uudet lajit oppivat syömään ihmisen varta vasten tarjoamaa ruokaa. Tavallisimpia ruokavieraita ovat esimerkiksi tiaiset, punatulkku, viherpeippo, varpunen ja pikkuvarpunen, keltasirkku, mustarastas, kesykyyhky, fasaani, närhi, harakka ja käpytikka. Viime vuosikymmeninä lisäksi esimerkiksi urpiainen ja vihervarpunen, tikli, pyrstötiainen ja puukiipijä ovat oppineet käymään ruokintapaikoilla.

Pikkulintujen joukot vetävät puoleensa myös saalistajia, varsinkin varpushaukkoja ja varpuspöllöjä. Ruokinta on silti auttanut monia lajeja selviytymään aiempaa paremmin talven yli, ja esimerkiksi tali- ja sinitiaisen, mustarastaan ja viherpeipon talvikannat ovat ruokinnan ansiosta kasvaneet.

Tiaisia talviruokintapaikalla
Tiaisia pähkinäautomaatilla. Tiaisia talviruokintapaikalla Kuva: Yle / Risto Salovaara Tiaiset
Pikkuvarpusia syömässä hirssin tähkillä.
Pikkuvarpusia hirssin tähkillä. Pikkuvarpusia syömässä hirssin tähkillä. Kuva: Yle / Risto Salovaara Pikkuvarpunen,linnut,hirssi (viljakasvit),Lintujen talviruokinta

Ruokinnan perussäännöt

Ruokinnan tinkimätön ykkössääntö on, että loppusyksyllä aloitettua ruokintaa ei saa talven kuluessa lopettaa. Kun linnut oppivat löytämään ruokaa tietyltä paikalta, ne joutuvat hämärien ja kylmien talviviikkojen kuluessa vaaraan, jos koko valoisan ajan tarvittavaa ruokaa ei yhtäkkiä tutulla paikalla olisikaan.

Sopivinta talviravintoa linnuille ovat auringonkukan- ja hirssinsiemenet, maapähkinät, kauranjyvät ja talipallot tai muu rasva, leivänmurut, kauraryynit, juustonpalat, omenat ja kuivatut pihlajanmarjat. Ruoka on paras tarjota automaatista, josta sitä valuu esille sitä mukaa kuin linnut ruokaa kuluttavat. Näin ne eivät pääse ulostamaan ruokansa päälle, mikä estää salmonellan leviämistä. Turvaksi pedoilta ja kissoilta lähellä pitäisi olla tuuhea pensas tai muu suojapaikka, mielellään hiekkaakin, jota linnut noppivat lihasmahan jauhinkiviksi.

Metsämyyrä syö ruokinta-automaatilta varissutta ruokaa.
Epäsiisti ruokintapaikka houkuttelee pikkujyrsijöitä. Metsämyyrä syö ruokinta-automaatilta varissutta ruokaa. Kuva: Yle / Risto Salovaara metsämyyrä,pikkunisäkkäät,Lintujen talviruokinta
Salmonellan heikentämä vihervarpunen talviruokintapaikalla.
Salmonellan heikentämä vihervarpunen. Salmonellan heikentämä vihervarpunen talviruokintapaikalla. Kuva: Yle / Risto Salovaara vihervarpunen,linnut,salmonella,Lintujen talviruokinta

Ruokkimalla lintuja ihminen voi pieneltä osin helpottaa sitä suurta ahdinkoa, johon suuri osa lintulajeista on joutunut yltiötehokkaan, elinympäristöjä köyhdyttävän ja miltei koko Suomen kattavan maa- ja metsätalouden, liikametsästyksen, ympäristömyrkkyjen, ilmastonmuutoksen ja monien muiden ihmisen aiheuttamien uhkien vuoksi.

Sinitiainen lumipeitteisessä kuusessa.
Sinitiainen lumipeitteisessä kuusessa. Kuva: Yle / Risto Salovaara sinitiainen,linnut,talvi,Lintujen talviruokinta

Mikä parasta, ruokintapaikka on ikkuna luontoon. Talvilintujen ruokkiminen ja tarkkailu omalla pihalla herättää positiivisia tunteita luontoa kohtaan ja saa ihmisen varmasti auttamaan lintuja ja muita eläimiä monin muinkin tavoin.

Teksti: Pertti Koskimies

Kommentit

Luonto

 • Osaatko arvioda tuulen nopeuden? Testaa!

  Tuulen voimakkuuttaa voi arvioida itse ympäristön avulla.

  Tuulen voimakkuutta voi arvioida esimerkiksi puita ja merenpintaa tarkkailemalla. Pystytkö päättelemään kuvista, kuinka voimakkaasti tuuli puhaltaa?

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Punatulkku

  Punatulkuille maistuvat ruokintapaikkojen siemenet.

  Punatulkku on talitiaista isompi ja pulleampi, kuin vailla kaulaa. Nokka on kolmiomainen ja pyrstö pitkähkö. Selkä on vaalean siniharmaa, siipisulat ja päälaki mustat. Koiras on alta helakanpunainen, naaras punertavanharmaa.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Vihervarpunen

  Vihervarpuset ovat oppineet käymään ruokintapaikoilla.

  Lyhytpyrstöinen vihervarpunen on päältä kellanvihreä. Koiraan rinta on sitruunankeltainen ja vatsa valkoinen, päälaki ja kurkkutäplä ovat mustat. Naaras on himmeämpi, eikä päässä ole mustaa. Nuori on voimakkaasti viiruinen. Siivellä on keltainen juova

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Urpiainen ja tundraurpiainen

  Talvisin urpiainen on yleinen etelässäkin.

  Urpiainen on hieman talitiaista pienempi, ja sillä on pieni nokka. Se on päältä tummaviiruisen harmaanruskea ja alta viirukkaan likaisenvalkoinen. Selän takaosa on vaalea ja viiruinen. Otsa on punainen, ja koiraalla rintakin. Tundraurpiaista on hyvin vaikea erottaa lähisukulaisestaan urpiaisesta.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Töyhtötiainen

  Töyhtötiainen on hyvin yleinen metsävaltaisilla seuduilla.

  Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuukkeli

  Kuukkeli vierailee syksyllä metsäseutujen pihapiireissä.

  Mustarastasta isompi kuukkeli muistuttaa olemukseltaan ja lento- ja liikkumistavoiltaan närheä. Sillä on pitkä pyrstö ja pienehkö nokka. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli, siiventaive ja pyrstönsivut oranssit. Yhteysäänet ovat naukuvia, viheltäviä ja rääkyviä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Hömötiainen

  Peloton hömötiainen elää havu- ja sekametsissä.

  Hieman talitiaista pienempi, isopäinen hömötiainen on päältä ruskeanharmaa, alta vaalea. Posket ovat valkoiset, päälaki ja niska mustat. Hömötiaisen huomaa useimmiten surumielisesti viheltävästä laulusta ”tjyy-tjyy-tiyy-tiyy” ja käheästi sähisevästä varoitusäänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuusitiainen

  Kuusitiainen on yleinen Etelä-Suomessa.

  Kuusitiainen on vieläkin pienempi ja vilkkaampi kuin sinitiainen. Sillä on sinertävänharmaa selkä- ja likaisenvaalea vatsapuoli. Päälaki on musta, posket ja niskalaikku valkoiset.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Talitiainen

  Talitiainen on utelias ja kekseliäs etsiessään ravintoa.

  Talitiainen on suurin tiaisemme, varpusen kokoinen. Sillä on keltainen vatsa, musta päälaki ja valkoiset posket, vihreä selkä ja siniharmaat siivet. Musta vatsajuova on koiraalla leveä, naaraalla kapea.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Varpuspöllö

  Varpuspöllö elää samoilla seuduilla kesät talvet.

  Varpuspöllö on vain punatulkun kokoinen, mustarastasta pienempi, lyhytpyrstöinen pöllö. Yläpuoli on valkopilkkuisen ruskea, alapuoli tummajuovaisen vaalea. Silmät ovat pistävänkeltaiset. Koiraan soidinääni on punatulkun ääntä muistuttava vihellys ”pyy, pyy…”.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Puukiipijä

  Puukiipijä liittyy syksyllä tiaisten talviparveen.

  Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee?

  Lintulaudoilla on talvella tungosta

  Talvi on Suomessa eläville linnuille vaikein vuodenaika lyhyen päivänvalon, pakkasten ja lumipeitteen vuoksi. Jos ruokaa on riittävästi, useimmat linnut kyllä selviävät pakkasista. Ruokinnan tinkimätön ykkössääntö on, että loppusyksyllä aloitettua ruokintaa ei saa talven kuluessa lopettaa.

 • Avara luonto syksyllä 2018

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja syksyllä 2018. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Oletko luolaihminen – tunnetko Suomen rotkot ja onkalot? Testaa tietosi!

  Suomi on tuhansien luolien maa

  Sinäkö Suomen Indiana Jones vai kenties vasta Junior? Suomi ei ole ainoastaan tuhansien järvien, vaan myös tuhansien luolien maa. Valtaosaan niistä liittyy jokin kiehtova tarina – salakuljetusta, piilopaikkoja, piruja ja pontikan keittoa. Luola on tarjonnut ihmiselle suojan mitä erilaisimmista syistä. Testaa tietosi Suomen luolien historiasta, arkeologiasta ja geologiasta.

 • Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

  Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää.

  Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.