Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Harakka

Harakka
Skata

44–46 cm, 160–250 g

Harakan ruumis on vain räkättirastaan kokoluokkaa mutta ruumiin pituinen pyrstö (20–25 cm) antaa linnusta isomman vaikutelman. Harakka on musta lukuun ottamatta valkoista vatsaa ja hartialaikkua. Äänekkään harakan yhteys- ja varoitusäänet ovat räksyttäviä ja nauravia räkätyksiä.

Harakka elää pellonreunojen, kylänlaiteiden ja pihapiirien nuorissa metsiköissä, kuusitaimikoissa ja korkeissa pensaikoissa. Se tulee toimeen myös puistojen ja kaupunkimetsiköiden tiheiköissä. Harakka syö kaikenlaista eläin- ja kasviravintoa. Poikaset pysyttelevät ensimmäisen talvensa emojensa kanssa.

Harakka on hyvin yleinen viljely- ja asutusseuduilla koko Suomessa. Se elää vuoden ympäri samoilla paikoilla.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto