Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Harakka

Harakka
Skata

44–46 cm, 160–250 g

Harakan ruumis on vain räkättirastaan kokoluokkaa mutta ruumiin pituinen pyrstö (20–25 cm) antaa linnusta isomman vaikutelman. Harakka on musta lukuun ottamatta valkoista vatsaa ja hartialaikkua. Äänekkään harakan yhteys- ja varoitusäänet ovat räksyttäviä ja nauravia räkätyksiä.

Harakka elää pellonreunojen, kylänlaiteiden ja pihapiirien nuorissa metsiköissä, kuusitaimikoissa ja korkeissa pensaikoissa. Se tulee toimeen myös puistojen ja kaupunkimetsiköiden tiheiköissä. Harakka syö kaikenlaista eläin- ja kasviravintoa. Poikaset pysyttelevät ensimmäisen talvensa emojensa kanssa.

Harakka on hyvin yleinen viljely- ja asutusseuduilla koko Suomessa. Se elää vuoden ympäri samoilla paikoilla.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.