Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Harmaapäätikka

Harmaapäätikka
Gråspett

27–32 cm, 120–165 g

Käpytikkaa isompi ja rotevampi, isopäinen harmaapäätikka on päältä sammalenvihreä, alta vaaleampi, vihertävänharmaa. Pää on tasaharmaa, mutta koiraalla on otsassa punainen laikku. Soidinhuuto on haikea, loppua kohti laskeva vihellys ”kiik-kiik-kii kii kyy kyy kjy kju”.

Harmpaapäätikka pesii valoisissa, iäkkäissä haavikoissa, lepikoissa ja muissa lehti- ja sekametsissä rannoilla, pellonreunoilla sekä kosteikkojen, kylien ja taajamien laitamilla. Talvisin se käy usein ruokintapaikoilla rasvaa nokkimassa. Luonnonravintoon kuuluvat muurahaiset, lahopuussa elävät toukat ja muut pikkuötökät.

Harmaapäätikka on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Tikat elävät samoilla paikoilla ympäri vuoden.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Luonto