Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Kesykyyhky

Kesykyyhky
Tamduva

31–34 cm, 180–370 g

Kesykyyhky on naakan kokoinen, pienipäinen ja lyhytpyrstöinen. Valtaosa yksilöistä on harmaita ja tummapäisiä, kuten kesykyyhkyn kantamuoto kalliokyyhky, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Jalostuksen muistona Suomessa elää myös muunvärisiä kyyhkyjä valkoisista mustiin ja hiekanruskeisiin. Soidinääni on kumeaa kujerrusta ”gruur-gu, gruor-uu…”.

Kesykyyhky elää kaupunkien keskustoissa, tiheään rakennetuissa taajamissa, kirkonkylissä ja tehdasalueilla. Kesällä se ruokailee toisinaan lähipelloilla ja tienlaidoilla. Ravintona ovat siemenet, silmut, kasvinversot ja kesällä lisäruokana pikkuötökät. Talvella kesykyyhkyt käyvät ruokintapaikoilla, viljavarastoilla ja toreilla etsimässä viljaa ja ruoantähteitä.

Kesykyyhky on yleinen asutuskeskuksissa Lapin eteläosia myöten. Se elää vuoden ympäri samoilla paikoilla.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto