Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuukkeli

Kuukkeli
Lavskrika

29–31 cm, 75–100 g

Mustarastasta isompi kuukkeli muistuttaa olemukseltaan ja lento- ja liikkumistavoiltaan närheä. Sillä on pitkä pyrstö ja pienehkö nokka. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli, siiventaive ja pyrstönsivut oranssit. Yhteysäänet ovat naukuvia, viheltäviä ja rääkyviä.

Kuukkeli pesii syrjäseutujen yhtenäisillä ja suurilla metsäalueilla tiheissä kuusikkokorvissa, iäkkäissä kuusimetsissä ja Lapissa myös mäntyvaltaisissa metsissä ja tunturikoivikoissa. Varsinkin syksyisin ja talvisin se kärkkyy syötävää metsäkämppien ja tulipaikkojen liepeillä. Kuukkeli kerää talveksi varastoja ja vierailee siksi varsinkin syksyllä metsäseutujen pihapiireissä ja ruokintapaikoilla varastoitavaa ruokaa hakemassa.

Kuukkeli on yleinen Kainuussa ja Lapissa, mutta pesii vain paikoin takamailla Keski-Suomessa. Laji on paikkalintu.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto