Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuusitiainen

Kuusitiainen
Svartmes

10–11 cm, 8–11 g.
Kuusitiainen on vieläkin pienempi ja vilkkaampi kuin sinitiainen. Sillä on sinertävänharmaa selkä- ja likaisenvaalea vatsapuoli. Päälaki on musta, posket ja niskalaikku valkoiset. Laulu on iloisesti helkkyvä, kauas kuuluva ”piitsyy-piitsyy-piitsyy…”.

Kuusitiainen elää kuusi- ja sekametsissä, pihoilla ja puistoissa. Vikkelästi pyrähdellen se etsii kesällä pikkuötököitä, talvella siemeniä ja lintulaudan antimia. Laji kerää syksyllä ruokaa talvivarastoon.

Kuusitiainen on yleinen Etelä-Suomessa asutuilla ja rehevämetsäisillä seuduilla. Se talvehtii pesimäseuduillaan, mutta joinakin syksyinä iso osa yksilöistä vaeltelee kohti rannikkoseutuja.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Kommentit

Luonto