Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Lapintiainen

Lapintiainen
Lappmes

13–14 cm, 11–15 g.
Talitiaisen kokoisen, isopäisen lapintiaisen selkä on lämpimän ruskea, vatsa vaalea ja kyljet ruosteenruskeat. Posket ovat valkoiset, päälaki ruskea ja kurkku tumma. Rauhallisesti liikkuva, peloton lapintiainen paljastaa olinpaikkansa useimmiten käheällä ”dshää dshää…” -äänellään.

Lapintiainen elää iäkkäissä havu- ja sekametsissä ja tunturikoivikoissa. Se vierailee talvisin hömö- ja töyhtötiaisen tavoin myös metsänreunojen lintulaudoilla. Lapintiainen kerää talvivarastoihinsa pikkuötököitä ja siemeniä. Kesällä se on hyönteissyöjä, kuten muutkin tiaiset.

Lapintiainen on yleinen Pohjois-Suomessa. Se elää samoissa metsissä ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto