Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Mustapääkerttu

Mustapääkerttu
Svarthätta

13–14 cm, 16–25 g

Talitiaisen kokoinen mustapääkerttu on selkäpuolelta tumman rusehtavanharmaa ja alta vaaleampi, likaisenharmaa. Koiraalla on himmeänmusta päälaki, naaraalla ja nuorella punaruskea. Kantava laulunsäe alkaa pingottuneena visertelynä mutta nousee pian hyvin korkeiksi, kirkkaiksi huiluvihellyksiksi. Kutsu- ja varoitusääni ovat terävästi maiskahtavia naksahduksia.

Mustapääkerttu pesii rantojen, purolaaksojen, pellonlaitojen, puiston- ja puutarhanreunojen vehmaissa, korkeapuisissa lehti- ja sekametsissä. Se piilottelee lehvästöissä, mutta koiras paljastuu kuuluvasta laulustaan. Kerttu hypähtelee ketterästi oksistossa poimiessaan hyönteisiä ja muita pikkuötököitä ravinnokseen.

Mustapääkerttu pesii melko yleisenä viljelyseuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Laji muuttaa Afrikan itäosiin elo–lokakuussa ja palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto