Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Mustarastas

Mustarastas
Koltrast

24–25 cm, 70–140 g

Tanakka mustarastas on hieman räkättirastasta pienempi. Koiras on himmeänmusta, ja sillä on kirkkaankeltainen nokka (alle 1-vuotiaalla tumma). Tummanruskean naaraan kurkku on vähän vaaleampi ja rinta täplikäs. Musikaalinen laulu koostuu 3–5 sekunnin pituisista huilumaisista viheltelyistä. Tavallinen varoitusääni on kiihtynyt ”pint-pint…”.

Mustarastas pesii pellonreunojen, rantojen ja kylänlaiteiden vehmaissa lehti-, seka- ja kuusimetsissä sekä puistoissa ja pihapiireissä. Talvehtimaan jäävät rastaat kerääntyvät kaupunkeihin ja omakotialueille ruokintapaikkojen tuntumaan. Keväästä syksyyn mustarastas syö matoja, kotiloita ja muita maaperän pikkueläimiä, kesällä ja syksyllä myös marjoja.

Mustarastas pesii erittäin yleisenä Lounais-Lappia ja Koillismaata myöten. Rastaat muuttavat Länsi-Eurooppaan syys–marraskuussa ja palaavat maalis–huhtikuussa, mutta pieni osa jää talveksi Etelä- ja Keski-Suomeen.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto