Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Naakka

Naakka
Kaja

33–34 cm, 170–270 g.
Naakka on kesykyyhkyn kokoinen, varista selvästi pienempi. Yläpuoli ja päälaki ovat mustat, alapuoli tummanharmaa, niska ja kaulansivut vaaleanharmaat. Naakan tavallisia ääniä ovat napakka ”kja, kja-kja” ja ”kiak, kjak-kjak-kjak…”.

Touhukas naakka pesii kaupunkien laitamilla, kirkonkylissä ja muissa taajamissa sekä teollisuusalueilla. Kymmenet parit lyöttäytyvät yhdyskunniksi ja ruokailevat parvina lähiseudun pelloilla, nurmikoilla ja tienvarsilla. Naakka on kaikkiruokainen ja harppoo maassa etsiessään siemeniä, viljanjyviä, pikkueläimiä ja jätteitä.

Naakka on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Enemmistö muuttaa loka–marraskuussa Ruotsiin ja Tanskaan ja palaa maalis–huhtikuussa, alle puolet talvehtii Suomessa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto