Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Naakka

Naakka
Kaja

33–34 cm, 170–270 g.
Naakka on kesykyyhkyn kokoinen, varista selvästi pienempi. Yläpuoli ja päälaki ovat mustat, alapuoli tummanharmaa, niska ja kaulansivut vaaleanharmaat. Naakan tavallisia ääniä ovat napakka ”kja, kja-kja” ja ”kiak, kjak-kjak-kjak…”.

Touhukas naakka pesii kaupunkien laitamilla, kirkonkylissä ja muissa taajamissa sekä teollisuusalueilla. Kymmenet parit lyöttäytyvät yhdyskunniksi ja ruokailevat parvina lähiseudun pelloilla, nurmikoilla ja tienvarsilla. Naakka on kaikkiruokainen ja harppoo maassa etsiessään siemeniä, viljanjyviä, pikkueläimiä ja jätteitä.

Naakka on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Enemmistö muuttaa loka–marraskuussa Ruotsiin ja Tanskaan ja palaa maalis–huhtikuussa, alle puolet talvehtii Suomessa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

    Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

    Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

    Tikli on osittaismuuttaja.

    Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

    Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

    Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

    Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

    Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.