Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Närhi

Närhi
Nötskrika

34–35 cm, 140–210 g

Naakan kokoinen, tanakka ja isopäinen närhi on pääosaksi harmaanpunertava. Pyrstön tyvi on valkoinen, ja siivessä on mustaa ja valkoista, siiventaipeessa sininen laikku. Äänet ovat karheaa rääkynää, naukaisuja ja soitimella visertelyäkin. Närhi matkii taitavasti monia muita lintulajeja.

Närhi pesii havumetsissä suosien suurehkoja kuusivaltaisia metsäalueita soiden, metsäpeltojen ja muiden aukioiden tuntumassa. Muiden varislintujen tavoin närhelle kelpaa kaikenlainen eläin- ja kasviruoka. Syksyllä ja talvella närhet siirtyvät pellonreunojen, rantojen ja pihapiirien tuntumaan kerätäkseen varastoihinsa tammenterhoja, viljaa, siemeniä ja ruokintapaikan antimia.

Närhi on hyvin yleinen Keski-Lappia myöten. Närhet elävät samoilla seuduilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto