Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Pähkinähakki

Pähkinähakki
Nötkråka

32–34 cm, 130–190 g

Pähkinähakki on närhen kokoinen, mutta lyhytpyrstöisempi ja pitkänokkaisempi. Se on kauttaaltaan valkotäpläisen tummanruskea, vain päälaki ja siipisulat ovat yksiväriset. Pyrstön tyvi on alapuolelta valkoinen. Kutsuääni on käheä ”krrääh, krraah-krraah” tai karkea ”karrr, krrr”.

Pähkinähakki pesii kuusivaltaisissa metsissä, Lounais-Suomessa pähkinäpensaslehtojen lähettyvillä, muualla tavallisesti puulajipuistoissa ja etenkin sembramänniköiden likellä. Pähkinähakki on luottavainen ja käy ruokintapaikoilla innokkaimmin syksyllä, jolloin se kerää maapähkinöitä ja muuta syötävää talvivarastoiksi, luonnonoloissa etenkin pähkinäpensaan pähkinöitä ja havupuiden siemeniä.

Pähkinähakki pesii melko harvinaisena Lounais-Suomessa ja itäisten vaellusten jäljiltä kymmenillä paikkakunnilla Itä- ja Keski-Suomessa. Se on paikkalintu, mutta useiden vuosien välein Suomeen vaeltaa Siperiasta saakka hakkeja, kun lajin sikäläinen pääravinto, sembran siemenet, ovat käyneet vähiin.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto