Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Peltopyy

Peltopyy
Rapphöna

29–31 cm, 340–450 g

Peltopyy on kesykyyhkyn kokoinen, mutta palleromaisempi kanalintu. Se on päältä harmaan-, mustan- ja punaruskeankirjava. Rinta ja kaula ovat harmaat ja naama ja kurkku oranssinruskeat. Koiraalla on iso tummanruskea laikku vatsassa, naaraalla se on himmeämpi. Soidinääni on kitisevä ”girr-rik, girr-rik…”.

Peltopyy pesii ojanvarsien, pensastiheikköjen, rikkaruohostojen ja ladonkupeiden pirstomilla peltolakeuksilla. Peltopyyt elävät poikueista ja lähinaapureista koostuvina parvina syksystä kevääseen. Linnut painautuvat maahan ja pakenevat ihmisen tai pedon tieltä viime tingassa. Ravintoon kuuluvat kasvinversot, silmut ja vilja, mutta untuvikot noppivat hyönteisiä.

Peltopyy on melko yleinen Länsi-Suomen viljelyseuduilla. Linnut elävät samoilla peltoaukeilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Luonto