Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Pikkuvarpunen

Pikkuvarpunen
Pilfink

13–14 cm, 18–29 g.
Talitiaisen kokoinen, pulleahko pikkuvarpunen eroaa varpusesta suklaanruskean päälaen ja mustapilkkuisen vaalean posken perusteella. Musta kurkkulappu on pienempi kuin varpuskoiraan. Silputteleva laulu on hieman soinnikkaampaa kuin varpusella ja muutkin äänet terävämpiä ja jäkättävämpiä.

Pikkuvarpunen elää taajamien ja maalaistalojen pihapiireissä pikkuparvina mutta puuttuu kaupunkien keskustoista toisin kuin varpunen. Pikkuvarpunen syö rikkaruohojen siemeniä, viljanjyviä ja talvella ruokintapaikkojen antimia. Emot ruokkivat poikaset hyönteisillä ja muilla ötököillä, kuten muutkin siemensyöjät.

Pikkuvarpunen on yleinen asutuilla seuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Se elää samoilla paikoilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto