Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Punatulkku

Punatulkku
Domherre

15–17 cm, 27–38 g

Punatulkku on talitiaista isompi ja pulleampi, kuin vailla kaulaa. Nokka on kolmiomainen ja pyrstö pitkähkö. Selkä on vaalean siniharmaa, siipisulat ja päälaki mustat. Koiras on alta helakanpunainen, naaras punertavanharmaa. Nuoren pää on harmaanruskea. Kutsuääni on pehmeää viheltelyä ”hjyy, hjyh, pjyu” ja ”bit bt, bytt…”.

Punatulkku piileskelee kesäisin kuusivaltaisissa metsissä, mieluiten tiheissä nuorehkoissa näreiköissä metsäaukioiden, soiden ja peltojen tuntumassa. Syksyllä ja talvella punatulkut liikkuvat pikku parvina näkyvämmin pellonreunoissa, puistoissa, pihoilla ja joutomailla. Niille maistuvat etenkin silmut ja pihlajanmarjat sekä ruokintapaikkojen siemenet, kesällä hyönteisetkin.

Punatulkku on erittäin yleinen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Suuri osa pesimäkannasta talvehtii Etelä- ja Keski-Suomessa mutta vaihteleva vähemmistö muuttaa tai kiertelee Skandinaviaa, Keski-Eurooppaa ja Länsi-Venäjää myöten syyskuusta huhtikuuhun.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.