Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Puukiipijä

Puukiipijä
Trädkrypare

12–13 cm, 7–10 g.
Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle. Ponteva laulu muistuttaa pajulinnun laskevaa viheltelyä ”tii-tii-tii-tyitititititi-tii-tyi-tyit”.

Puukiipijä pesii iäkkäissä kuusivaltaisissa metsissä sekä vanhoissa lehtimetsissä ja joskus puistoissa. Laji etsii ruoakseen kaarnan rakosista ja puunrungoilta hyönteisiä, hämähäkkejä, toukkia ja muita pikkuötököitä. Puukiipijä liittyy syksyllä tiaisten talviparveen.

Puukiipijä on yleinen Etelä-Lappia myöten. Alle puolet yksilöistä muuttaa Itämeren eteläpuolelle elo–lokakuussa ja palaa maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Kommentit

Luonto