Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

Räkättirastas
Björktrast

25–27 cm, 80–125 g

Mustarastaan kokoisen räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.

Räkättirastas pesii pellon- ja suonreunojen ja rantojen valoisissa lehti- ja sekametsissä sekä puistoissa ja pihapiireissä. Rastaat etsivät pelloilta ja nurmikoilta matoja, nilviäisiä ja muita ötököitä, kesällä ja syksyllä marjojakin. Räkättirastaat kerääntyvät pesimään ryhmiksi ja hyökkäilevät ärhäkkäästi varisten ja muiden pesärosvojen kimppuun.

Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa. Useimpina syksyinä räkätit muuttavat Länsi- ja Keski-Eurooppaan syys–marraskuussa ja palaavat maalis–huhtikuussa, mutta kun pihlajanmarjoja on paljon, isoja parvia viivyttelee Suomessa keskitalveen saakka.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:Risto Salovaara

Luonto