Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Taviokuurna

Taviokuurna
Tallbit

18–21 cm, 47–64 g

Kottaraisen kokoinen ja tanakka taviokuurna on suurin peippolintu. Sillä on pitkä pyrstö, pienehkö pää ja paksu kekonokka. Tummalla siivellä on valkoinen juova, vatsassa lyijynharmaata. Pääosaksi koiras on vadelmanpunainen, naaras ja nuori kellanvihreät. Laulu on lyhyt, sointuvasti livertävä säe, lentoääni huilumaista viheltelyä ”tilyy, tili tililyy, tlyy-tlii…”.

Taviokuurna pesii havu- ja sekametsissä, mieluiten vanhoissa, luonnonmukaisissa metsissä suonreunoilla, jokivarsilla ja tunturinrinteillä. Se syö puiden silmuja, siemeniä ja pikkuötököitä. Syksyllä ja talvella taviokuurnat kiertelevät rauhallisesti liikkuvina parvina pihlajissa syöden marjoja. Toisinaan ne hakeutuvat myös ruokintapaikoille pelkäämättä lainkaan ihmisiä.

Taviokuurna pesii melko yleisenä Lapissa. Se muuttaa etelämmäs Keski-Suomea myöten loka–joulukuussa ja palaa pesimäseuduilleen helmi–huhtikuussa. Silloin tällöin syysvaellukset yltävät etelärannikolle saakka.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto