Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Tilhi

Tilhi
Sidensvans

18–20 cm, 50–75 g

Kottaraisen kokoisella, tukevatekoisella tilhellä on suuri pää ja paksu kaula sekä tuuhea töyhtö päälaella. Höyhenpuku on harmaan punaruskea. Siivenreuna on mustan-, keltaisen- ja punaisenkirjava, pyrstön kärki keltainen. Ääni on helisevää sirinää ”sirrrrr, sirrrrrrrrr….”, joka nousee ja laskee ison parven liikehdinnän tahdissa.

Tilhi pesii havumetsissä, mieluiten tiheissä korpikuusikoissa sekä suonlaitojen ja rantojen kuusivaltaisissa metsissä. Lapissa se elää myös männiköissä ja tunturikoivikoissa. Syksyllä ja talvella tilhet kerääntyvät pihlajia kasvaviin metsänreunoihin, puistoihin ja pihapiireihin, joissa ne käyvät joskus noppimassa siemeniä ruokintapaikoilla. Talvikaudella tilhet ovat näkyviä ja kuuluvia parvilintuja, mutta pohjoisen pesimämetsissä niitä ei hevin huomaa.

Tilhi pesii yleisenä Pohjois-Pohjanmaalta ja Pohjois-Karjalasta Lappiin, ja syksyisin ja talvisin sitä näkee Etelä-Suomessa sitä pitempään ja useammin mitä enemmän pihlajissa on marjoja. Talvialue yltää pihlajanmarjasadosta riippuen Itämeren ympäristöstä Keski-Eurooppaan ja Länsi-Siperiaan; tilhi edustaa muutto- ja vaelluslinnun välimuotoa. Useimpina vuosina tilhet lähtevät Suomesta syys–tammikuussa ja palaavat huomaamattomasti helmi–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto