Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Töyhtötiainen

Töyhtötiainen
Tofsmes

11–12 cm, 10–13 g.
Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

Töyhtötiainen elää laajoissa, iäkkäissä havumetsissä mutta puuttuu pikku metsiköistä, koska se ei uskalla lentää pientenkään aukioiden tai vesien yli. Töyhtötiainen syö hyönteisiä, hämähäkkejä ja toukkia ja kerää talvivarastoiksi myös havupuiden siemeniä. Eri tiaislajit kerääntyvät talvikaudella sekaparviksi.

Töyhtötiainen on hyvin yleinen metsävaltaisilla seuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Se on kotipaikkauskollisimpia lintujamme ja elää kesät talvet samoilla paikoilla.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Kommentit

Luonto