Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Varis

Varis
Kråka

45–47 cm, 370–650 g

Varis on tanakka ja keskikokoinen, melkein kaikille tuttu lintulaji. Sillä on vaaleanharmaa ruumis ja mustat siivet, pää, kurkku ja pyrstö. Variksen tavallisimpia ääniä ovat karhea raakkuminen ”krra krra…” ja ”kraa krraah…”

Varis pesii kaikenlaisissa metsissä ja metsiköissä, mieluiten keski-ikäisissä havu- ja sekametsiköissä pellonreunoilla, kylänlaiteilla ja taajamissa. Se asustaa myös kaukana asutuksesta rannoilla, saarissa, suonreunoissa ja jokilaaksoissa tunturiylänköjä myöten. Laji ruokailee viljelymailla, taajamissa, kaatopaikoilla ja rannoilla. Talveksi varikset kerääntyvät asutuille alueille. Varis on kaikkiruokainen ja sille kelpaavat kaikenlaisen eläin- ja kasviravinnon ohella myös raadot ja ihmisiltä liikenevät ruoantähteet ja syömäkelpoiset jätteet.

Varis on erittäin yleinen viljely- ja asutusseuduilla koko Suomessa. Pohjois-Suomen pesimäkannasta pääosa muuttaa, etelämpää Suomesta puolet, Skandinavian eteläosiin ja Itämeren etelä- ja kaakkoispuolelle. Varikset lähtevät syys–joulukuussa ja palaavat maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto