Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Varis

Varis
Kråka

45–47 cm, 370–650 g

Varis on tanakka ja keskikokoinen, melkein kaikille tuttu lintulaji. Sillä on vaaleanharmaa ruumis ja mustat siivet, pää, kurkku ja pyrstö. Variksen tavallisimpia ääniä ovat karhea raakkuminen ”krra krra…” ja ”kraa krraah…”

Varis pesii kaikenlaisissa metsissä ja metsiköissä, mieluiten keski-ikäisissä havu- ja sekametsiköissä pellonreunoilla, kylänlaiteilla ja taajamissa. Se asustaa myös kaukana asutuksesta rannoilla, saarissa, suonreunoissa ja jokilaaksoissa tunturiylänköjä myöten. Laji ruokailee viljelymailla, taajamissa, kaatopaikoilla ja rannoilla. Talveksi varikset kerääntyvät asutuille alueille. Varis on kaikkiruokainen ja sille kelpaavat kaikenlaisen eläin- ja kasviravinnon ohella myös raadot ja ihmisiltä liikenevät ruoantähteet ja syömäkelpoiset jätteet.

Varis on erittäin yleinen viljely- ja asutusseuduilla koko Suomessa. Pohjois-Suomen pesimäkannasta pääosa muuttaa, etelämpää Suomesta puolet, Skandinavian eteläosiin ja Itämeren etelä- ja kaakkoispuolelle. Varikset lähtevät syys–joulukuussa ja palaavat maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.