Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Varpunen

Varpunen
Hussparv

14–15 cm, 24–38 g.
Talitiaisen kokoinen, tanakka varpunen on päältä viiruisen ruskea, alta suttuisenharmaa. Koiraan päälaki ja posket ovat harmaat, naaraan ruskeat. Varpusella on kolmiomainen kekonokka. Laulu on yhteysäänten koosteena kiihtyvää silputtelua ”tsilp-silp-silp-tsyrp-tsilp…”.

Seurallinen ja peloton mutta varovainen varpunen elää kaupungeissa, kirkonkylissä ja muissa taajamissa, maaseudulla varsinkin karjatiloilla. Laji syö siemeniä, viljanjyviä ja ruoanjätteitä, mutta ruokkii poikaset pikkuötököillä, jotta poikaset saisivat kasvunsa vaatimia proteiineja.

Varpunen pesii isoissa taajamissa ja kylissä koko maassa, naapuriparit usein vierekkäin. Pienissä kylissä ja maalaistalojen pihapiireissä varpusia on enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Varpuset elävät samoilla paikoilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto