Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Viherpeippo

Viherpeippo
Grönfink

15–16 cm, 23–37 g

Talitiaisen kokoisella, tanakalla viherpeipolla on iso kolmionmuotoinen nokka ja keltainen siivenreuna. Koiras on sammalenvihreä, naaras himmeämmän värinen. Laulu koostuu ryystävistä ja näppäilevistä äänistä.

Viherpeippo elää pihoilla, puutarhoissa, puistoissa ja pellonreunoissa, joilla on katajikkoja, nuoria kuusitiheikköjä, rikkaruohostoja ja talvella ruokintapaikkoja. Siementen lisäksi viherpeipolle maistuvat ruusunkiulukat ja marjat. Poikasia emot ruokkivat hyönteisillä.

Viherpeippo on hyvin yleinen asutus- ja viljelyseuduilla Keski-Lappia myöten. Noin puolet pesimäkannasta talvehtii Suomessa, puolet lähtee Etelä-Ruotsiin, Baltian maihin ja Keski-Eurooppaan syys–marraskuussa ja palaa maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto