Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Vihervarpunen

Vihervarpunen
Grönsiska

11–12 cm, 11–18 g

Sinitiaisen kokoinen ja lyhytpyrstöinen vihervarpunen on päältä kellanvihreä. Koiraan rinta on sitruunankeltainen ja vatsa valkoinen, päälaki ja kurkkutäplä ovat mustat. Naaras on himmeämpi, eikä päässä ole mustaa. Nuori on voimakkaasti viiruinen. Siivellä on keltainen juova. Laulu on kiihkeää visertelyä, säristelyä ja viheltelyä. Kutsuääni on venähtävä ”dsvii, dsiyy…”.

Vihervarpunen pesii havumetsissä suosien keski-ikäisiä ja vanhempia kuusimetsiä. Se käy etsimässä rikkaruohojen siemeniä niityilläkin, vaikka pääravintoa ovat havupuiden siemenet, talvella lepän ja koivun siemenet. Vihervarpuset elävät syksystä kevääseen vilkasliikkeisinä, rauhattomasti latvoissa hyörivinä parvina. Ne ovat oppineet käymään ruokintapaikoilla vasta viime aikoina.

Vihervarpunen on äärimmäisen yleinen Keski-Lappia myöten. Linnut muuttavat Etelä-Skandinavian ja Etelä-Euroopan välille syys–marraskuussa ja palaavat maalis–huhtikuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto