Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Tunteet tarttuvat elokuvateatterissa hengitysilman kautta

Tunteet tarttuvat elokuvateatterissa hengitysilman kautta.
Elokuvan katsominen elokuvateatterissa on eri juttu kuin sama elokuva yksin kotioloissa. Tunteet tarttuvat elokuvateatterissa hengitysilman kautta. yle tv1

TV1 keskiviikkona 19.10.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 21.10. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä

Olet ehkä huomannut, että hyvän elokuvan katsominen elokuvateatterissa on ihan eri juttu kuin sama elokuva yksin kotioloissa. Se ei johdu pelkästään tekniikasta. Tunteet nimittäin tarttuvat elokuvateatterissa hengitysilman kautta.

Ihmisellä ei ole kaksinen hajuaisti, mutta silti meillä on yllättävän paljon hajua tuottavia rauhasia kehossa. Eivätkä ne ole turhia!

Ihmiset ympärilläsi erittävät ilmaan kemosignaaleja. Vaikka et niitä tietoisesti haistakaan, ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, millainen kokemus elokuva on. Erityisen vahvasti tunteet tarttuvat silloin, kun valkokankaalla tapahtuu jotain jännittävää tai hauskaa.

Onko Tohmajärven muinaislöytö rautakaudelta?

Tohmajärveltä Pohjois-Karjalasta kuuluu kummia! Siellä on lammesta löytynyt mahdollisesti jopa esihistoriallisia muinaismuistoja: yhdestä puusta veistetty ruuhi, kalaportti ja karhunpäinen toteemipaalu.

Onko Tohmajärven vedenalainen muinaislöytö oikeasti rautakaudelta?
Sukeltajat ovat tehneet vedenalaisia löytöjä. Onko Tohmajärven vedenalainen muinaislöytö oikeasti rautakaudelta? yle tv1

Harrastajasukeltajat ovat löydöstä innoissaan ja uskovat, että kyse on oikeista muinaismuistoista. Sukeltajat ottivat kalaportista näytteitä ja lähettivät ne analysoitaviksi. Radiohiiliajoitus antoi yhdelle näytteelle iäksi 2500 vuotta ja toiselle alle 200 vuotta.

Mikä on totuus löytöjen iästä? Prisma Studio sukeltaa yhdessä Museoviraston meriarkeologien kanssa selvittämään, mitä Salmilammen pohjassa oikeasti makaa.

On olemassa polkupyörä, joka ihmisen aivot pahasti solmuun.
On olemassa polkupyörä, joka ihmisen aivot pahasti solmuun. yle tv1

Nurinkurinpyörä nyrjäyttää aivot

Usein sanotaan, että joku asia on helppoa kuin pyörällä ajaminen, toisin sanoen kun taidon kerran oppii, niin sen taitaa aina. Mutta on olemassa pyörä, joka saa ihmisen aivot pahasti solmuun. Sen nimi voisi olla nurinkurinpyörä, sillä se kääntyy oikealle, kun sitä ohjaa vasemmalle – ja toisinpäin.

Miten vaikeaa nurinkurinpyörällä ajaminen on? Päätimme valmistaa tällaisen pyörän ja testata sitä.

Studiossa nurinkurinpyörää testaamassa ja tieteestä keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen ja psykologi Jukka Häkkinen. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit