Hyppää pääsisältöön

Suomen yksinäisin kansanedustaja puolustaa Ahvenanmaata

Mats Löfströmilla on missio.

Mats Löfström on Ahvenanmaan ainut kansanedustaja. // Kuva: Eve Väyrynen

- Ahvenanmaalla on vain yksi kansanedustaja ja se on aika yksinäinen rooli.

Näin sanoo Mats Löfström, ja häntä on helppo uskoa. Hän on se edustaja, jonka Ahvenanmaa lähettää Suomen eduskuntaan ajamaan asioitaan. Hänen harteillaan on koko itsehallintoalueen etujen puolustaminen Manner-Suomessa.

Löfströmin tehtävä tuntuu mahdottomalta: hänen äänensä vastaan 199 manner-Suomen poliitikon ääntä.

Eikä tässä vielä edes kaikki. Kun muut poliitikot tukeutuvat omiin puolueisiinsa, Löfströmillä ei tätä tukea ole. Oma, ahvenanmaalainen puolue ei vaikuta Arkadianmäellä. Eduskunnassa hän istuu ruotsalaisen eduskuntaryhmän riveissä.

Löfströmille tehtävä ei näyttäydy yhtä synkkänä.

- Jos haluaa parantaa yhteiskuntaa ja maailmaa, politiikka on siihen paras tapa.

Hänelle ympäristökysymykset ovat erityisen tärkeitä. Lisäksi radikalismin lisääntyminen yhteiskunnassa pitäisi saada estettyä.

Uskoa asioiden edistämiseen tarvitaan. Löfström näyttäytyy mannersuomalaisille ensisijaisesti Ahvenanmaan omana poliitikkona.

Miten Ahvenanmaan etua ajetaan?

Löfströmin työ eduskunnassa on jotain lobbarin ja presidentin työn kaltaista.

Toisaalta hän on Ahvenanmaalle presidentin kaltainen hahmo. Maakunnalla on itsehallinto ja oma puoluejärjestelmänsä. Tullessaan valituksi Ahvenanmaan edustajaksi Manner-Suomessa, poliitikko luopuu puolueestaan ja ryhtyy edistämään Ahvenanmaan asioita.

Ahvenanmaan asioiden hoitaminen taas lähentelee lobbaamista. Löfström istuu itse kolmessa valiokunnassa, kun valiokuntia on yhteensä kuusitoista. Omien valiokuntasessioidensa lisäksi hän muistuttaa muita poliitikoita siitä, että Suomen eteläpuolista itsehallintoaluetta ei saa unohtaa.

- Tarvitaan myös muut valiokunnat tukemaan Ahvenanmaalle tärkeitä asioita.

Tätä työtä Löfström painaa yksin. Yksi pettymys on jo osunut tälle vuodelle: hallitus ei ahvenanmaalaisten toiveista huolimatta korottanut saarelle palautettavaa veropottia.

Löfström istuu siis ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä, jossa Ahvenanmaan asiat ovat poliitikoille ainakin jonkin verran tuttuja. Toisin on hallituksen kanssa. Löfström sanoo, että nykyhallituksessa ei ole montaa poliitikkoa, joille Ahvenanmaa olisi tuttu paikka tai jotka tuntisivat ahvenanmaalaisia itse.

Tämänkin haasteen edessä Löfström on positiivinen. Työtä on paljon, mutta jostain se on aloitettava.

- Roolini on olla Ahvenanmaan suurlähettiläs eduskunnassa ja Suomessa, ja myös opettaa, mitä Ahvenanmaan itsehallinto tarkoittaa.

Ahvenanmaa – suomalainen vai ruotsalainen?

Kielikysymys on ahvenanmaalaisille erityisen tärkeä. Vaikka saari on osa Suomea, pääosa väestöstä puhuu äidinkielenään ruotsia. Löfströmin mukaan myös saaren kulttuurielämä pohjautuu enemmän Ruotsiin. Nuoret kuuntelevat ruotsalaista musiikkia ja kaikki katsovat Ruotsin tv:tä.

Kulttuurisella läheisyydellä on luultavasti vaikutusta myös opiskeluvalintoihin. Löfströmin mukaan 70 prosenttia Ahvenanmaan lukiolaisista siirtyy jatko-opiskeluihin Ruotsin puolelle. Hän selittää Ruotsin korkeakoulujen vetovoimaa usealla tekijällä. Oppiainevalikoima ruotsin kielellä on Ruotsissa laajempi. Lisäksi Ruotsi on lähempänä saarta kuin Suomi, jolloin kotimatka on lyhyempi ja halvempi.

Ahvenanmaalla elää myös stereotypia siitä, ettei Manner-Suomessa pärjää jos ei osaa puhua hyvää suomea.

- Tämä on yksi stereotypia, mitä yritän muuttaa. Koska on mahdollista asua esimerkiksi Helsingissä ja saada palvelua ruotsin kielellä.

Myös Ahvenanmaan poliittinen keskustelukulttuuri tulee enemmän Ruotsista.

- Esimerkiksi tasa-arvosta keskustellaan paljon enemmän Ahvenanmaan politiikassa kuin Manner-Suomessa. Keskustelua ei ole niin paljon kuin Ruotsissa, mutta enemmän kuin täällä.

Mihin kategoriaan ahvenanmaalaiset sitten kansallisuudessa sijoittuvat? Ovatko ahvenanmaalaiset enemmän suomalaisia vai ruotsalaisia?

- Ahvenanmaalaiset ovat ahvenanmaalaisia. Eivät suomalaisia eivätkä ruotsalaisia.